essphoto2008_evkepe_byanthonysuau-time_tnAz írott sajtóban mint tudjuk, a kép legalább annyira fontos szerepet játszik, mint maga a szöveg. A mai vizuális világunkban egy-egy jó fénykép remekül kiegészíti, fogyaszthatóbbá teszi a rendszeres betűtengert.  Az újságírás mellett  a sajtófotózás mára már külön műfajjá alakult, mely nélkül a nívós sajtóorgánum szinte elképzelhetetlen.

A World Press Photo-t 1955-ben alapították Hollandiában a hivatásos sajtófotósok támogatása és népszerűsítése céljából. Évente megrendezett sajtófotó-versenyük mára a fotóriporterek  legtekintélyesebb, a szakma legrangosabb versenyévé vált. A győztesek képei bejárják az egész világot.

A magyarok az efféle rangsorokban általában meglehetősen jól szerepelnek. Elég, ha csak a 2008-as díjazottakra gondolunk, akik három kategóriában összesen négy díjat nyertek.  Vagy megemlíthető a magyar származású világhírű fotóriporter Robert Capa is, akinek hagyatékának nagy része épp a napokban került vissza Magyarországra. Capa kalandos életútja egy remeCapa: A milicista halálak összefoglalóban nemrég a Reakción volt olvasható.

Fotográfusokból, sajtófotósokból szerencsére mi, szlovákiai magyarok is jól állunk. Hogy csak párat említsünk közülük:  Huszár Tibor munkássága kétségkívül világhírű, de ugyanúgy figyelemre méltó Kopasz Viktor királyhelmeci fotográfus eddigi karrierje is. Nem beszélve arról, hogy egyre több fiatal fotóbloggerrel találkozni a szlovákiai magyar palettán. Az Új Szó sajtófotósa, Somogyi Tibor az emlékezetes DAC-Slovan-on készült képriportjaival pedig nem először megmutatta, milyen is a valódi, igényes munka.

De vajon hogy állunk ugyanitt írott szövegben?

Bár egy mindenre kiterjedő, többé-kevésbé objektív mércét meglehetősen nehéz találni, legkézenfekvőbb összehasonlítási alapként talán az idén ötödik évadában járó Novinárska cena (Újságírói Díj) szolgálhat. Ugyan kizárólag szlovák nyelvű versenyről van szó, a kiírás szerint lehetőség van  más nyelvű, így magyar „versenyművek” nevezésére is,   a szlovák fordítás csatolása mellett. Mégis, ha  csak az elmúlt három évet, sorban a 2007-es , a 2006-os, ill. a 2005-ös évet nézzük, jól látható, hogy az értékelt 15 kategóriában nincs egyetlen szlovákiai magyar írás, egyetlen szlovákiai magyar újságíró sem,  akit díjaztak volna. Bár az idei év eredményei még nem ismertek, az eddigiek tudatában nem nehéz megjósolni, hogy  valószínűleg ezúttal is hasonló  eredmény várható.

 hirdetes_810x300  

Mi lehet az oka annak, hogy hiányoznak azok az eredeti, magyar nyelven íródott versenyművek, melyek a fotográfusaink, sajtófotósainkhoz hasonló szinten megállnák a helyüket a nemzetközi (esetünkben szlovák-magyar) konkurenciában is?

dd>Miért van az, hogy néhány apró kivételtől eltekintve a szlovákiai magyar írott és elektronikus sajtóban szinte nem létezik a minőségi magyar publicisztika, interjú, oknyomozó írás, karikatúra, kommentár? Miért kell nagyítóval keresnünk azokat az írásokat, melyekre adott esetben a szlovák nyelvű média is igényt tartana (fordított esetben ez rendszeres)? Ráadásul még a minket érintő témákban sem? Mi az oka annak, hogy a valóban piacképes médiamunkásaink (tisztelet a kivételnek) eleve nem itt, hanem a szlovák médiában, esetleg Magyarországon futnak be karriert? Vagy ne adj isten, időnek előtte leteszik a lantot?

Szűklátókörűség? Igénytelenség? Lehet, de nem biztos. Médiafogyasztóként nehéz megmondani. A választ csak az érintettek tudhatják. Mindenesetre jó volna kideríteni az okokat, már csak azért is, hogy világossá váljon, valóban csak a nem kellően megfizetett munkakörökben van-e a kizárólagos probléma, (mely miatt tollforgatóink sokszor mellékállásokba kényszerülnek, és így nincs idő másra), vagy ennél azért  más, több is van a háttérben?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!