A Most-Híd egyszemélyes aláírásgyűjtésbe kezdett. Az Európai Parlamentbe és Dunaszerdahely polgármesteri székébe igyekvő Nagy József Most-Hidas parlamenti képviselő a napokban a Pátria-rádió lefedettségének javításáért indított aláírásgyűjtést. Eléggé sajátos módon.

A Híd dunaszerdahelyi szervezete aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy az egyedüli magyar nyelven sugárzott szlovákiai rádióadót, a Pátriát lehessen fogni ultra rövid hullámhosszon is.“  Olvasható a Most-Híd honlapján, melynek két nominánsa, nevezetesen Nagy Ildikó (A. Nagy László kisebbségi kormánybiztos felesége), és Húshegyiová Rudas Dóra is a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsában ül.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

És bár a  petíció ügyében elsősorban a kormánytól független, Miloš Mistrík vezette frekvencia tanács az illetékes eljáró szerv, a Most-Híd az aláírásgyűjtés előtt közel sem használt ki minden rendelkezésére álló lehetőséget, hogy a problémára ráirányítsa a figyelmet.

Patria
Kép: ujszo.com

Az RTVS Tanácsa hidas tagjainak a statútum szerint több olyan hatáskörük is van, melyek alkalmasak a kérdés felvetésére. Javasolhatják, felvethetik mindazt, ami Nagy József petíciós ívében és a párt aláírásgyűjtést magyarázó sajtóhírében szerepel, de nem tették meg. A tanács éves jelentéseiben nem szerepel sehol, hogy bármilyen kezdeményezéssel éltek volna korábban ez ügyben.

Egy parlamenti párt, – ahogy Bastrnák Tibor Komárom kapcsán korábban már bemutatta, – Szlovákiában akkor kezdeményez aláírásgyűjtést, ha nincs szava, ha a törvényhozásban ülő társai nem veszik őt komolyan. Vagy pedig, ha nem is törekszik erre, célja csak az egyszerű parasztvakítás.

Kíváncsian várjuk hát, hogy az egyszemélyes petíciós bizottság mikor egészül ki az RTVS Tanácsának két hidas tagjával, továbbá A. Nagy László kisebbségi kormánybiztossal illetve Solymos Lászlóval, a Most-Híd frakcióvezetőjével és a parlament kulturális és média bizottságának tagjával, akiktől a kérdésben az érdemi előrelépés első körben leginkább elvárható. Ugyanúgy kíváncsiak lennénk a Pátria rádió és a nemzetiségi műsorok igazgatói posztját betöltő Lovász Attila véleményére is, mit gondol a petícióról. Támogatja-e egykori főnöke, Nagy József kezdeményezését, akinek korábban a szóvivője volt, vagy sem.

 hirdetes_810x300  

Megannyi kérdés, mely válaszra vár. Könnyen lehet azonban, hogy annak magyarázatként, miért is volt szükség minderre (2009-ben egyébként egy hasonló petíció már lezajlott), az MKP decentralizált oktatásügy megőrzése érdekében indított petíciója szolgál, melyhez szlovákok és országos érdekvédelmi szervezetek is csatlakoztak.

Fülig Jimmy

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!