Frissítve: 11.50, Lovász Attila reakciójával. Ahogy ígértük, visszatérünk az elmúlt hét botrányára. Mint ismert, Bárdos Gyula köztársaságielnök-jelölt magyar szinkront kapott a szlovák közrádió magyar nyelvű adásában, a Pátria rádióban. A közmédia vezetésének döntése szerint, ha magyarul szólna, helyzeti előnybe kerülne a szlovák jelöltekkel szemben, így Bárdos kénytelen szlovákul elmondani a választási szövegét, melyet a Pátria rádió szerkesztője mond fel magyar szinkronnal. Abszurd? Az. De ettől még valóság.

 

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

 

Cikkünk folytatásából kiderül, mit tettek eddig és mit tehetnek a jövőben a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) Tanácsának magyar nemzetiségű tagjai, Nagy Ildikó és Húshegyi Dóra a helyzet orvoslása érdekében. De elmondjuk azt is, mit válaszolt Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi adásainak igazgatója megkeresésünkre.

 

Bardos Patria
Kép: Új Szó (Kattintással nagyítható.)

 

Az érintetteknek az alábbi kérdéseket tettük fel:

 hirdetes_300x300  

 

1. Mi a véleményük az ügyről?

 

2. Felmerült-e ez a kérdés az államfőválasztás előtt az RTVS tanácsának ill. vezetőségi ülésén?

 

3. Ha felmerült, milyen álláspontot képviseltek?

 

4. Kihasználták-e a pozíciójuk, jogkörük adta lehetőségeket arra, hogy rámutassanak a helyzet abszurditására?

 

5. Mennyi az éves juttatásuk (bruttó és nettó) jutalmakkal és jutalmak nélkül? Tekintve, hogy közmédiáról van szó, az adat nyilvános.

 

Hushegyi Dóra és Nagy Ildikó becsületére legyen mondva, megkeresésünkre pár órán belül reagált.

 

Hushegyi Dóra, az RTVS tanácsa tagjának válasza a Körkép kérdéseire:

 

1. Teljesen elfogadhatatlannak és abszurdnak tartom, hogy Bárdos Gyula a Pátria Rádió magyar adásában nem használhatta az anyanyelvét. Sem újságíróként, sem a tanács tagjaként, sem szlovákiai magyar állampolgárként nem tudom helyeselni a közmédia vezetőinek ezt a döntését. Ezzel kapcsolatos véleményemet közöltem az RTVS vezérigazgatójával és a tanács elnökével is.

 

2. A tanács februári ülésén tájékoztatást kaptunk arról, hogy a közmédia egyes csatornái milyen módon, várhatóan mennyi műsoridőben, milyen logika alapján adnak majd teret az elnökjelölteknek. Személy szerint rendkívül örültem annak, hogy az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben, amikor az volt a jelszó, hogy „Ne csináljunk semmit, mert abból nem lehet baj”, a közmédia vezetése felvállalta, hogy a kisebbségi adásokban is lesz politikai hirdetés. Meggyőződésem szerint a szlovákiai magyaroknak, a Pátria Rádió hallgatóinak is joguk van ahhoz, hogy saját anyanyelvükön ismerjék meg a jelöltek programját, elképzeléseit. Természetesen a megfelelő formában.

 

A tanács ülésén a politikai kampány pontos formájáról nem kaptunk tájékoztatást, a részletek ekkor még nem voltak ismertek.

 

Rendkívül sajnálatos módon sem Bárdos Gyula elnökjelölt, sem Lovász Attila, a nemzetiségi adások igazgatója nem tájékoztatott arról, hogy a Pátria Rádióban közvetítésre kerülő reklámban Bárdos Gyula nem használhatja az anyanyelvét. A hallgatókhoz hasonlóan ezzel csak a közvetítés során szembesültem. Sem Bárdos Gyula, sem Lovász Attila nem tartotta fontosnak, hogy erről értesítsen, bár mindketten ismerik minden elérhetőségemet. Érthetetlen számomra, hogy miután közölték velük az abszurd döntést, miért nem keresték meg a tanács magyar tagjait, miért nem tiltakoztak semmilyen módon és formában.

 

Ezzel válaszoltam a 3. és 4. kérdésre is.

 

5. A tanácstagok juttatásával kapcsolatos pontos információk a vonatkozó törvényben találhatók – Zbierka zákonov č. 532/2010 – az előző évi átlagbér, jelenleg havi 560 euró nettóban, tehát bruttó 824 euró. A vidéki – nem pozsonyi – tanácstagoknak útiköltséget térítenek (ez engem személy szerint nem érint). Jutalmat a tanácstagok nem kapnak.

 

Hushegyi Dóra

 

Nagy Ildikó, az RTVS tanácsának tagjának válasza a Körkép kérdéseire:

 

1. A tényt, hogy Bárdos Gyula nem mondhatta el a Pátria Rádióban magyarul államfőjelölti gondolatait, felháborítónak tartom, érzéketlenségnek a nemzetiségekkel szemben, és szűklátókörűségnek.

 

2.-3. Az elnökjelöltek RTVS-beli szereplésének struktúráját ismertette a tanácstagokkal az RTVS vezetése a február 20-i ülésen. A jelöltek a következő héten kapták meg az útmutatást. Amint Bárdos Gyulától hétfőn megtudtam, a felvételt megelőző időben neki eszébe sem jutott, hogy segítségért a tanácstagokhoz forduljon annyira természetesnek vette, hogy magyarul IS fog beszélni. S miután ezt a lehetőséget a felvételkor nem kapta meg, megtette kötelességét, és mondandóját szlovákul mondta el.

 

4. A tanácsi tagság adta lehetőséggel természetesen élni fogok: magyarázatot kérek az RTVS vezetésétől a történtekre.

 

5. A tanács tagjai nem részesülnek jutalomban, juttatásunkról az 532/2010-es törvény alapján tájékozódhat.

 

Nagy Ildikó

 

Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi műsorok igazgatójának válasza a Körkép kérdéseire:

 

—————————- (megkeresésünkre nem reagált.)

A Körkép megszerezte az RTVS szóban forgó útmutatását, melyet Bárdos Gyulának küldtek. Abban a következő áll:

 

„A Pátria Rádióban és a Kettes csatornán négy perces beszélgetésre kerül sor a jelöltekkel aktuálpolitikai témában. Azonos kérdésekkel minden jelölt számára (szimultán tolmácsolással magyar nyelve), (bővebb információk és a kérdések az 1. sz. mellékletben). Az anyag a Pátria Rádióban és a Kettes csatornán március 4. és március 6. között kerül műsorra.”

 

patria
A kép kattintással nagyítható.

 

1. sz. melléklet – a P-vel jelzett konkrét kérdések és azok leirata.

 

melleklet
A kép kattintással nagyítható

 

Mi következik mindebből?

 

A leírtakból jól látható, hogy egyáltalán nem volt világos vélhetően Bárdos Gyula számára sem, hogy  a szimultán tolmácsolás magyarként rá is vonatkozna. A helyzet abszurditásáról csak a helyszínen értesült.

 

Leszögezhető továbbá az is, hogy az eset a diszkrimináció egyértelmű formája Bárdos Gyulával szemben. Az RTVS útmutatásának ugyanis semmilyen törvényi előírásban nincs jogalapja, azaz sima önkényes értelmezés.

 

Lásd a téma óriási vihart kavart vitáját Facebbok-oldalunkon.

 

Az RTVS tanácsában ülő magyar tagoktól a magyarázatkéréstől azért többre lenne szükség. Mint ahogy Lovász Attilától is, akinél ráadául súlyosbító körülmény, hogy a nemzetiségi műsorok igazgatójaként már 2012-ben szembesítve volt egy hasonló esettel. A közmédia akkor is hasonlóan érvelt, amikor az MKP választási hirdetést szeretett volna megrendelni és elhelyezni a Pátria rádióban (az erről szóló cikkünk itt olvasható). Lovász csakúgy mint most, akkor is homokba dugta a fejét.

 

Ma Bárdos Gyula, holnap bárki közülünk

 

Bárdos Gyula áldozat. De holnap, vagy  a május 25-i EP választásokkor, a novemberi önkormányzati választások, vagy a legközelebbi parlamenti választások előtt bárki kerülhet hasonló helyzetbe.

 

Lovasz_webnovinyskLovász Attilától valamint az RTVS tanácsának tagjaitól ezért elvárható, hogy bejelentéssel éljenek a Központi Választási Bizottságnál. Kérve, hogy vizsgálja ki az ügyet. Annál is inkább, mivel láthatóan egy több éve húzódó problémáról van szó, mely egyre durvább méreteket ölt. Lovász Attila  felelőssége ott van, hogy hallgatott. Ahelyett, hogy állást foglalt volna a témában és cselekedett volna.

 

Egy dolog publicistaként jobbnál jobb cikkeket írogatni a szlovákiai magyar sajtóba, a másik dolog pedig valós élethelyzet felmerülése esetén felvállalni a problémát és oldani azt. Lovász viszont egy magyar szempontból fontos, elvi kérdésben hallgat. Évek óta.

 

A jól fizető havi fix ennél többet kíván.

 

Frissítve: a cikk megjelenését követően a nap folyamán Lovász Attila is reagált. Válaszát teljes terjedelmében közöljük:

 

Tekintettel arra, hogy a választási törvény értelmében a kampányidő nem számít műsorszolgáltatásnak, azzal nem a műsorszolgáltató, hanem a jelölt rendelkezik, a műsorszolgáltató (ez esetben a Pátria Rádió) vezetőjének nem áll módjában a sugárzási időt bármilyen módon befolyásolni. A jelöltek és a közműsorszolgáltató közti kapcsolatról, a kampánybeszélgetésekre jogszabály szerint fordított idő ügyében az RTVS igazgatója vagy az azzal megbízott – esetünkben kommunikációs osztály – illetékes tájékoztatást adni.

 

Lovász Attila

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

1. A Szlovák Rádió igen, a Pátria nem

2. A téma óriási vihart kavart vitája Facebook-oldalunkon

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!