Aki arra számít, hogy 280 millió eurónyi uniós pénz elkótyavetyélése az szlovákiai oktatásügyben eléri a külföldi sajtó ingerküszöbét, az téved. Helyette most minden szem a Brexit miatt Londonból kiköltöző Európai Gyógyszerügynökségért (EMA) és az Európai Bankfelügyeletért (EBA) folyó harcra irányul.

 

Szlovákia jó eséllyel indul az EMA megszerzéséért. Egyrészt mert még semmilyen európai ügynökség sem székel Pozsonyban, másrészt, és mert Franciaország és Németország számára inkább az EBA játszik fontosabb szerepet. Az EMA-ért 27 tagállam indult, a legutóbbi hírek szerint Magyarország, ahol már van két másik európai ügynökség, végül pár napja kiszállt a versenyből.

 

Ilyen az uniós lobbing

 

Más hírek szerint Berlin és Párizs már leosztotta a lapokat, és úgy döntöttek, hogy az EBA Frankfurtba, az EMA pedig a franciaországi Lillébe költözik. Egy másik híresztelés szerint Franciaország meghagyja az EBA-t a németeknek, az EMA elhelyezésében pedig egy kelet-európai országot támogatna. Úgy tűnik, hogy a Bankfelügyeletért alig küzdenek a tagállamok, mintha nyilvánvaló lenne, hogy annak Németországban a helye.

 

A nyugati országok (Dánia, Spanyolország, Ausztria, Hollandia) több millió eurós bővítési és fejlesztési beruházásokat ígérnek az EMA-nak. Nem csoda: az EMA 900 dolgozójának lakhatást, családjaiknak munkát és oktatást kell biztosítani. Az sem elhanyagolható szempont, hogy saját emberek felvételével részt vehetnek azokban az eljárásokban, amelyek végül is eldöntik, mely gyógyszerek kerülhetnek forgalomba az Unióban. Nem mellesleg az éves konferenciák lebonyolítása sem olcsó mulatság, az EMA összejöveteleinél 36 ezer főnek kell szállást biztosítani – a győztes város költségére.

 

A sötétkékkel jelölt országok jó, a halványkékkel mérsékelt, a pirossal jelölt országok pedig minimális eséllyel szállnak ringbe az EMA és az EBA megszerzéséért. Forrás: Politico.eu

 

Szlovákiát az EMA-ért folytatott versenyben a csehek biztosan támogatják, cserébe valószínűleg ugyanezt várják majd (Prága indul az EBA-ért). Szlovákia a lobbizás időszakában nagy, új és személyreszabott irodákat ígért az EMA alkalmazottainak. A beruházás terveit ráadásul ez év végén kell leadni, az építkezést pedig 2019 márciusáig kell befejezni.

 

A Politico.eu szerint az EMA-ra legkevésbé esélyesek között Lengyelország, Horvátország, Portugália és Szlovénia szerepel. A németek túlsúlya miatt Csehország is valószínűleg kis eséllyel indulhat az EBA-ért. Szlovákia a „mérsékelten” esélyesek között indul. Novemberben derül majd ki, hogy ez mire elég. (Politico.eu)

 

Az EKB szerint Szlovákia nagy lépést tett Európa magja felé

 

Az Európai Központi Bank (EKB) eheti közlése szerint a balti országok és Szlovákia tartoznak azon kevés euróövezeti országok közé, amelyeknél az egy főre eső vásárlóerő-paritáson mért reál-GDP jelentős konvergenciát mutatott az EU-átlaghoz. Magyarul, Szlovákia az inflációtól megtisztított egy főre jutó GDP tekintetében közeledett az EU átlagához. Észtország után rögtön a második helyen végzett. (Bloomberg.com)

 

Hány százalékkal tért el a várakozás a tényleges teljesítménytől az egy főre jutó reál-GDP tekintetében. Forrás: Bloomberg.com

 

Anti-oroszellenes szankciók csoportja Szlovákiával az élen?

 

Az európai uniós tagállamok energetikai cégei befagyaszthatják az amerikai cseppfolyósított gáz (LPG) vásárlását válaszul az amerikai oroszellenes szankciókra – írja az orosz Sputnik hírügynökség a francia Pozzo Di Borgo  szenátorra hivatkozva.

 

Az Unió korábban figyelmeztette az USA-t, hogy ha súlyos szankciókat vet ki Oroszországra, amelyek az európai vállalat érdekeit sérti, válaszul hasonló lépéseket fog foganatosítani. Úgy tűnik, ez megtörtént.

 

A Sputnikon rendkívül sokszor idézett egykori szlovák (és csehszlovák) kormányfő, Ján Čarnogurský a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az EU döntése „remélhetőleg azt jelzi, hogy Brüsszel nem követi tovább a washingtoni utat”. Čarnogurský szerint az oroszellenes szankciókkal szemben az EU-n belül egy kisebb blokk is kialakulhat, amelybe Csehország, Ausztria, Magyarország és Szlovákia tartozna bele.

 

„Úgy hiszem, Szlovákiának egyáltalán nem szabadott volna csatlakozni az oroszellenes szankciókhoz, de egyszerűen nem volt bátorsága ellenállni a nyomásnak”

 

mondta a volt kormányfő. (Sputniknews.com)

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!