Főhet már előre a feje a tortadobálóknak, hogy kivel töltik be Bill Gates megüresedő helyét. Nem mintha tartanék tőle, jogy a Microsoftot továbbvivő Ballmer nem lesz megfelelő utódja/célpontja a monopolok és a kapitalizmus elleni háború dzsihád-harcosainak, de Bill mégiscsak egy ikon volt…

Lehetett szeretni, gyűlölni, tisztelni, irigyelni, felnézni rá, átkozni. Én személy szerint felnéztem rá és tiszteltem, mint minden vállalkozót, innovátort és álmodozót, aki saját tudásának, tevékenységének köszönhetően jutott el oda ahová jutott. Na jó, néha átkoztam is, amikor diplomamunkám írásának kellős közepén előjött a kék halál és az utolsó mentéstől írhattam újra az egészet. De ez már nem az ő személyes hibája, vitathatatlan amit alkotott, mégha teljesen értem a kritikusait is.

Felnéztem rá, becsültem, de azt hiszem életműve, amiről emlékezni fog rá a jövő, az még csak most következik. Felismerte, hogy itt az idő menni kell, és nem nyugdíjba, nem a Karib-tengerre koktélt vedelni, hanem visszaadni a világnak, amit tőle kapott. Hát neki is kezdett böcsülettel…Az illetékes elvtársak kezdhetik vakarni a fejüket, hogy hamarosan mindenki rájön, a király meztelen. Hisz már most a világ jótékonysági kiadásainak 10%-a. Igaz, ez azért nemcsak az ő saját pénze, valami másik jelentéktelen és kispénzű fickó is beszállt a költségekbe, valami Warren Buffet…

Szóval abban maradhatunk hogy nem fognak szűkölködni és szűkmarkúskodni, amikor a támogatásokat fogják ossztani. A hírek szerint a 2009-es évben 3,5 milliárd dollárnyi egészségügyi segélyt fognak szétosztani, ami majdnem annyi mint az ENSZ éves költségvetése. Amikor a fejvakarásról írtam az előbb, hát ott leginkább rájuk gondoltam…Szép az eszme, együttesen megoldani a világ összes problémáját, az éhezéstől kezdve egészen a háborúkig, de valljuk be, nem működik. Nehézkes döntéshozatal, túlbürokratizált döntéshozatali mechanizmusok, akárcsak az EU-ban. Szomorú kimondani, de reális és talán még hatékonyabb alternatívájuk lehet a pénz hatalma.

Az viszont elég nagy szégyen lesz, ha egy alapítvány kenterbe veri a világ egyik legnagyobb szervezetét effektivitásban és reális eredményekben. Mondjuk a békefenntartási részleg is hagy kívánnivalót maga után (lásd a srebrenicai mészárlás tétlen és mandátum nélküli holland megfigyelőit, vagy akár a rwandai esetet), bár azt hiszem ezzel tisztában vannak maguk is, csak sajnos többre nem tellik, hisz sokáig tart dönteni, ha éppen nincs valaki ellene is. Szurkoljunk tehát Billnek, hogy sikeresebb legyen e téren mint bárki más volt eddig.

 hirdetes_810x300  
 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!