Így a nyári időszak közeledtével, a vizsgaidőszak hevében a könyvei fölött gubbasztva minden diáknak általában két dolgon jár az esze. Az egyik, hogy bárcsak már maga mögött tudná a vizsgáit, a másik pedig, hogy azután mivel fogja elütni a nyarat. Sokak a gyors meggazdagodás reményében az álláskereső portálokat böngészik május utolsó napjaiban, vannak, akik a különböző fesztiválok felhozatalát mustrálják és vannak, akik munkájuk ellenére is szeretnék élvezni a nyári hangulatot. S a diákok egy csoportja már közel tíz hónapja számolja vissza a perceket az idei Diákhálózat által megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor kezdetéig, ezek közé tartozom én is.

 

De hogy ne térjek el a témától, mindig minden diáknak marad egy kis szabadideje, a gyakran majdnem háromhónapos szemeszteren kívüli időszakban, amikor nem tud magával mit kezdeni. Azok számára, akik a kelleténél több ilyen jellegű szabadidővel rendelkeznek, és éreznek magukban egy kis vágyat az önmegvalósításra, kiváló lehetőséget nyújt a Diákhálózat egy másik programja, a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK).

A FTDK az ügyesebbek számára nemcsak anyagi javakat biztosíthat, hanem kapuja lehet a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferenciának is,  valamint hozzásegíthet a továbbtanuláshoz. Mindezek mellett ez a rendezvény segítheti a szlovákiai magyar tudományos élet állóvizének kisebb felkavarását is. A konferencia legfontosabb célkitűzése a felvidéki értelmiség felkarolása és támogatása, valamint hogy a szlovák tanítási nyelvű egyetemeken tanuló diákok anyanyelvükön is elsajátíthassák a szakterminológiát. Egyszerűbben megfogalmazva az FTDK a szlovákiai egyetemeken folyó ŠVOČ (Študentská Vedecká Odborná Činnosť) kisebbségi megfelelője. Mivel az itteni magyar tannyelvű felsőoktatási intézményeken tanuló diákoknak a bejutáshoz először részt kell venniük egy egyetemi vagy kari TDK-fordulón, ezért ők teljes körben értesülnek a rendezvényről, ellenben a szlovák tanítási nyelvű felsőoktatási intézményeken tanuló magyar diákok kevésbé tudnak a FTDK-ról és az általa nyújtott lehetőségekről. Ezért a Diákhálózat szeretné a lehető legtöbb ilyen diákot is megfogni és bevonni a felvidéki tudományos életbe, ezáltal is növelni az itteni értelmiség fejlődését. Így ha esetleg a népszámlálás végén az derülne ki, hogy kevesebben vagyunk, akkor ezt a létszámcsökkenést legalább a minőség arányának növelésével próbálhatjuk kompenzálni.
A FTDK-val kapcsolatos további információkért látogass el a Diáhálózat honlapjára!
/Mani/
Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!