Brünnben és Komáromban is tanulok, gyakran ingáznom kell az otthonom és e két város között. Mivel Ekecsen (itt lakom) keresztül nem nagyon járnak buszok, vagy csak ritkán és ritka lassan, rá vagyok kényszerülve a vasúti közlekedés igénybevételére. Aki esetleg nem tudná, a Komárom -Dunaszerdahely-Pozsony vasúti szakaszról van szó, amit a Szlovák Vasúttársaság üzemeltet; Ekecs pedig a Nagymegyer utáni következő állomás Pozsony felé. A Pozsony-Brünn szakaszról röviden: légkondícionált EuroCity vonatok járnak rajta minden két órában, 90 km/h-s átlagsebességgel (Pozsony-Brünn 1 óra 30 perc), teljesen meg vagyok vele elégedve.

A Dunaszerdahely-Pozsonypüspöki szakasz tavalyi felújításakor Dunaszerdahely és Pozsony-Újváros között autóbuszok jártak, tovább viszont nem volt megoldva a közlekedés, márpedig az összes nemzetközi vonat a főállomáson megy keresztül. Ideiglenesen úgy oldottam meg, hogy elautóztam Érsekújvárba és ott szálltam fel az EC-re, esetleg Galántáról gyorsvonattal mentem Břeclavig, ahonnét már óránként járnak vonatok Brünnbe. Decemberben elkészültek a felújítási munkálatokkal, viszont nem volt alkalmam kipróbálni a karácsonyi szünet miatt. Január első hetében pedig ünnepi menetrend szerint jártak a vonatok (napi 3), kalauztól kapott információk szerint azért, mert még iskolaszünet van. Itt jegyezném meg, hogy az egyetemeken már nincs szünet, és hogy az Ekecsről Pozsonyba  10:10-kor induló vonat nem közlekedett iskolaszünetre hivatkozva. Melyik alap-, vagy középiskolában kezdődik a tanítás 10 óra után?

Január 9-én megérkezett az új menetrend, közben már korábban megemelt jegyárakkal. Tizedikén indultam útnak, a már említett 10:10-es vonattal, ami állítólag a felújított sínek miatt már gyorsabban közlekedett, de én ezt sem gyorsulásélményben, sem időben nem érzékeltem, a pénztárcámon viszont igen. Másnap visszafelé azonban az új menetrend miatt nem ment a megszokott vonatom és csak 40 perccel később indulhattam el Pozsonyból hazafelé. Számos más ilyen újítás került bele a menetrendbe, például még több vonat közlekedik csak a Pozsony-Újvárosig, így naponta összesen kettő vonattal tudok eljutni a főállomásig úgy, hogy 1 óránál kevesebbet kelljen várnom az EC-re, visszafelé ugyanez érvényes.

A vasúti közlekedés „fejlődése” Délnyugat-Szlovákiában számomra tehát annyit jelent, hogy odafele ugyanannyi idő alatt jutok el Brünnbe mint eddig, míg visszafele a várakozás miatt 4 óráig tart megtennem a 200 kilométeres távot (ebből 66 kilométer nem EC-vel) és mindkettőért többet kell fizetnem, mint tavaly. A visszaút átlagsebessége 50km/h.

 

 hirdetes_810x300  

 

Márciustól a Szlovák Vasúttársaságot felváltja a cseh tulajdonban lévő Student Agency leányvállalata a RegioJet, de már februárban is indít próbajáratokat. Modern és kényelmes Bombardier Talent vonataik óránként (csúcsidőben félóránként) közlekednek majd, a Dunaszerdahely-Pozsony távot pedig 40 percre rövidítenék le. Nem beszélnek azonban arról, hogy hány vonat fog Komáromig közlekedni és mennyi ideig tart majd ez az út. Kíváncsian várom mit produkálnak…

Halász Dávid

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!