XVI. Benedek pápa sokkolta a világot. Megroggyant egészségi állapotára és magas korára hivatkozva úgy döntött, lemond posztjáról. Lépése precedens nélküli az újkori katolikus egyház történetében, melyhez hasonló 2000 év alatt összesen ötször fordult elő. Február 28 után új szentatyát választ a Vatikán, miközben elődje még élni fog. Utoljára 600 éve történt hasonló. Húsvétra itt az első fekete pápa? Mi történik a Vatikán falai mögött?

II. János Pál pápa ismert mondása, miszerint a keresztről nem távozik az ember. Joseph Ratzinger 85 évesen mégis úgy döntött, lemond.

„Miután Isten színe előtt többször is önvizsgálatot tartottam, bizonyosságra jutottam, hogy előrehaladott korom miatt az erőim már nem elegendők ahhoz, hogy Szent Péter egyházát vezessem. Jól tudom, hogy lényegi lelki természete miatt a pápai hivatáshoz nemcsak szavak és tettek, hanem legalább ennyire ima és szenvedés szükséges.  Azonban a mai világban, mely oly gyorsan változik és melyben a hitélet annyi nagy megrázkódtatást szenved, Szent Péter bárkájának kormányzásához és az evangélium hirdetéséhez erős test és elme szükséges. Ez az erő az elmúlt hónapokban annyira megfogyatkozott bennem, hogy be kell lássam, alkalmatlanná váltam arra, hogy az Egyházat megfelelően vezessem. Ezért, lépésem súlyosságának tudatában, szabad döntést hozva bejelentem, hogy lemondok Róma püspöki székéről és Szent Péter utódlásáról.“ 

XVI. Benedek lemondó nyilatkozatának részlete.

Róbert Bezák leváltott nagyszombati érsek első értékelésében meghajolt az elismerésre méltó bejelentés előtt. Szerinte a szentatya mérlegelte a mai kor kihívásait, és saját biológiai, fizikai és mentális állapotát, életkorát a döntés előtt. „Van, amikor a mózesi visszavonulás és az imádsággal töltött, kolostori csend, erősebb, és jobban segítheti a világot” – fogalmazott Bezák.

Kép: ISIFA/ČT24

Ki volt Ratzinger?

Magas korban, 78 éves korában került fejére a pápai tiara. Egy rendkívül nehéz, feszültségekkel és botrányokkal teli időszakban kellett a római egyházat vezetnie. Olyan időszakban, ahol a felszentelt papok gyermekmolesztálási ügyeitől volt hangos a sajtó. Ratzinger azonban úrrá lett a helyzeten, már amennyire lehtőségei engedték és reformjaival igyekezett közelebb hozni az egyház és vallás intézményét az ifjúsághoz. Nyitott a fiatalság és az internet világa felé. Megannyi kérdésben azonban elődeihez hasonlóan konzervatív maradt.

Kövesd a Körképet a Facebookon!

S bár néhányan konzervatív katolikusnak tartják, többségében megegyeznek abban, hogy személyéről, mint a katolikus egyház erőskezű védelmezőjéről beszélhetünk, aki elutasítja az egyház homoszexuálisokhoz, az azonos neműek házasságához, az abortuszhoz és eutanáziához való viszonyának enyhülését. Nézeteit illetően radikálisból tradicionálissá vált, aki konzervatív szigora miatt kiérdemelte az Isten rottweilere elnevezést is.

 hirdetes_810x300  

Hivatali ideje alatt két enciklikát is megjelentetett. 2005-ben a Deus Caritas est, vagyis az Isten szeretete címűt, 2007. november 30-án pedig a Spe Salvi, azaz Reményben megváltottakat. A papok szexuális kicsapongásaiért és a gyermekmolesztálási ügyekért több alkalommal is bocsánatot kért. 2008-ban Ausztráliában, két évvel később pedig a Vatikánban bemutatott miséjén. A kölni világifjúsági találkozón igéretet tett a zarándokoknak a marpingeni jelenések kivizsgálására.

Kép: SERENA CREMASCHI, zdroj: isifa/EPA

Megannyi problémás szituáció és az ifjúsággal való közeledést, a világra való nyitást követően most mégis furcsa elhatározását boncolgatja a sajtó.

Mi lehet a döntés hátterében?

Saját elmondása szerint magas kora és egészségügyi tényezők miatt nem tudná már megfelelő színvonalon ellátni egyházfői kötelezettségeit. Visszalép inkább, hogy a római katolikus egyház érdekében (is) egy új, ifjabb és életerős pápának adhassa át helyét, ki hívek millióinak lelki vezetője lehet. Döntése ilyenformán mindenképp tiszteletet érdemel.

XVI. Benedek pápa bejelenti lemondását. Kép: SERENA CREMASCHI, zdroj: isifa/EPA

A lehetséges utód, avagy tegyék meg tétjeiket

A bejelentést követően szinte azonnal több név is felmerült lehetséges utódként. A fogadási irodáknál már ki is írták a szorzókat a lehetséges jelöltekre. Az első híradások kanadai, brazil, ghánai, argentin és nigériai mellett három olasz bíborost is az esélyesek között említenek, miközben egyházi szakértők szerint nincs egyértelmű favorit, kimagasló jelölt.

A William Hill a ghánai származású Peter Turksont favorizálja  4:1-arányban, akit 2003-ban még II. János Pál pápa emelt kardinálisi pozícióba.

utodok
A felmerült jelöltek (forrás: ČT 24)

Mit mond a prófécia?

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, azonnal fellángoltak a különböző találgatások, régi jövendölések felelevenítései is. A Peter (Turkson) név egyébként kisérteties beteljesülésként tűnik fel a próféciák- és apokalipszis-hívek tudatában. Szent Malakiás és a híres-hírhedt középkori látó, Nostradamus jóslatai alapján ugyanis egy Péter nevezetű pápához köthető majd a végítélet kezdete.

„A legelterjedtebb megfejtés (vagy következtetés?) nagyjából azt tartalmazza, hogy XVI. Benedek után jön az utolsó pápa (aki olasz, sőt római származású, s aki a Péter nevet fogja felvenni vagy viselni), akinek uralkodása alatt a katolikus anyaszentegyház komoly megpróbáltatásokkal szembesül, s végül (a Vatikánnal, illetve hát Rómával együtt) megsemmisül, apokaliptikus körülmények közepette, ami után már csak a végítélet következik, s a vég.” Szent Malakiás próféciái.

Malakiás  jövendöléseinek legnépszerűbb részei 112 sorból állanak. Mindegyik sor egy-egy tőmondatot tartalmaz, amelyek egy-egy pápára utalnak. Ez a szám azért is érdekes, mert Malakiás 111+1 pápát említ. A 111. épp a funkciójárol lemondott Ratzinger volt. A következő jelölt tehát az utolsó katolikus egyházfőnek ígérkezik.

Jóslataiban szimbólumokat és jeleket használ egy-egy pápa ismertetésére, sosem említi nevükön azokat, mint Nostradamus, aki Péterről, a szikláról beszél, mint utolsó vezetőről. Malakiás szimbólumokba és jelekbe foglalt jövendölései mindeddig – vallják a szakértők – pontosnak bizonyultak.

Meglátjuk. Február 28-ig még funkciójában marad jelenlegi vezetőnk, ezt követően pedig elkezdődik a pápaválasztás szokásos és ünnepélyes sürgés-forgása Rómában, s várhatjuk a fehér füstöt felszállni. S ki tudja, lehet egy új Benedeket, vagy egy sokadik Jánost ültetnek majd a pápai trónra, s ha netán mégis a Péter név viselőjére esne a bíborosok választása, elég majd akkor elgondolkoznunk Malakiás igazán. Aki addig is egy kis borzongásra vágyik, többet megtudhat a próféciáiról itt.

Kerepesi Igor és Király Zsolt

U.I. Különben gondolkozzunk csak: a pápaválasztó bíborosok sorában két Péter nevet viselő személy is megtalálható. Nem csak a már említett színesbőrű Peter Turkson, de a magyar Erdő Péter bíboros is, aki közepes szinten szintén esélyesnek számít. Magyar pápánk úgysem volt még!

Kíváncsian várjuk a fejleményket, melyekről természetesen beszámolunk majd…

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket a FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!