Korábban már leírtuk, hogy a migránsválság egyúttal a politika, a média és a humanitárius szervezetek válságára is felhívta a figyelmet. Szeptember elején napokat töltöttünk Budapesten, Röszkén, Magyarkanizsán, Horgoson, Szabadkán.

 

Táborokban, gyűjtőpontokon, menekültek, humanitárius szervezetek, újságírók, rendőrök, embercsempészek között (helyszíni riportjaink itt, itt, ittitt és itt.) Amit tapasztaltunk, és amit utólag a médiában olvastunk, teljesen kiábrándított.

 

A kiszolgáltatott olvasó

 

 hirdetes_400x285  

Egyszerűen képtelenség, amit a sajtó különböző érdekektől vezérelve a helyi állapotokról gyakran összeír. Jellemzően elhallgatva, ami van, felnagyítva, ami nincs. Az olvasók 99%-a viszont soha nem jut el ezekre a helyekre, így teljesen ki van szolgáltatva annak, amit kap.

 

Krízishelyzetek mutatják meg az ember valódi énjét. Ugyanez vonatkozik a politikusokra, médiára, humanitárius szervezetekre is. Mert mit gondoljunk például arról, amikor Röszkén a szemünk előtt épül a mobilkórház, benne elszánt orvosokkal, felszereléssel, mobil műtővel. Majd a mellette levő sátorban ételt, italt és ruhát osztogató, történetesen a világ legnagyobb segélyszervezetének illetékese másnap a sajtónak lenyilatkozza, hogy a helyszínen  semmilyen orvosi ellátás sincs.

 

Vagy mit gondoljunk a szlovák és magyar sajtóról, melyet szinte már megnyitni sem kell, úgyis tudjuk, milyen álláspontot képvisel. Legyen bármilyen is a valóság, az Index, HVG, 444, vagy Szlovákiában a SME, az N-napilap, a szlovák köztévé, az Új Szó úgyis Magyarországot, a magyar kormányt és a rendőröket szidja. Melynek ellensúlyozására a másik oldal a propaganda propagandájával válaszol.

 

A hírek és a valóság

 

Ezer és ezer konkrét példát tudnánk felsorolni az ott eltöltött hét napból arra, amikor a helyszíni tapasztalatok és a médiában visszaköszönő hírek köszönő viszonyban sem voltak egymással. Hogy a világsajtóról (CNN, Economist, stb.) már ne is beszéljünk.

 

Míg azonban a hazug politikust a választásokon elszámoltatják, és ha alkalmatlannak bizonyul előbb-utóbb elkergetik, a média esetében ez nem ilyen egyszerű.

 

A migránsválság többek között azt is megmutatta, hogy a sajtó sok esetben képtelen ellátni a valódi a feladatát, és gyakran károsabb, mint maga a politikum.

 

A migránsválság manipulált „valóságának“ közepette egyre nehezebb vesszük észre, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: röszkei csendélet (Körkép.sk)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!