A sztrájkhoz eddig országszerte több mint 11 ezer tanár csatlakozott. Az MKP is támogatásáról biztosítja a pedagógusokat, ugyanakkor a párt alelnöke megjegyzi: „arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a felvidéki magyar iskolahálózatot még inkább sújtja a kormány ténykedése, mint ahogy az általánosságban érzékelhető. Elég, ha csak a minimális osztálylétszámokra vagy a közelmúltban elutasított, az anyanyelvi oktatás óraszámaira irányuló petícióra gondolunk.”

 

Szabó László szerint a jövőben mindenképpen szükség lesz rá, hogy a magyar és szlovák pedagógusok szolidaritása valóban kölcsönös legyen, és egymás követeléseit nyíltan fel tudják vállalni.

 

Megfélemlítik a pedagógusokat

 hirdetes_400x285  

 

A sztrájkbizottság képviselői kijelentették, hogy korlátlan határidejű sztrájkot hirdetnek, és a követeléseik teljesítéséig ki fognak tartani. Pastorková arról tájékoztatott, hogy az iskolákban a fenntartók részéről megfélemlítik őket.

 

Robert Fico kormányfő ma elmondta, hogy a kormány jelenleg nem tud többet tenni a tanárokért. Mindezt azzal magyarázta, hogy az utóbbi két kormánya alatt a tanárok bére közel 50 százalékkal emelkedett, újabb emelés pedig a választásokig már nem lehetséges, mivel a jogalkotási időszak lezárul. Arról biztosította ugyanakkor a pedagógusokat, hogy a március 5-i választások után tovább folytatják a béremelést.

 

Szombat délutáni adatok szerint országszerte 701 iskolából 11 284 tanár csatlakozott a hétfői munkabeszüntetéshez. Az országban a szaktárca adatai szerint 2935 óvoda, 2113 alapiskola és 868 középiskola létezik. A tanárok összlétszáma közel 89 000.

 

Teraz.sk/MKP.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!