Frissítve: 17.06 Gútán ma ülésezik a helyi képviselőtestület. Téma, az iskolaösszevonás. Az ügy magán hordozza a felvidéki magyar közösség összes kórképét, egyúttal magyarázatot ad arra is, miért olyan nehéz visszaverekednie magát az MKP-nak a pozsonyi parlamentbe.

 

Alaphelyzet: Gútán három iskola van. Két állami, és egy egyházi. Az egyik államinak, a Rákóczinak az elmúlt években nem igazán volt jó vezetése, az iskolába ráadásul sok roma gyereket is írattak. Amint az ilyenkor lenni szokott, a gyerekeik érdekeit szem előtt tartó igényesebb szülők többsége a „cigányiskola” helyett inkább a Corvint választotta.

 

A gútai Corvin Mátyás alapiskola. Kép: wikimedia

 

A legutolsó számok szerint az arány 350 – 216 a Corvin javára. Gútán működik még egyházi iskola is, melyet a magyar állam nagyvonalúan támogat.

 hirdetes_400x285  

 

Politizálásból elégtelen

 

A város a napokban lakossági fórum keretében vitatott meg egy koncepciót, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre. Az egyik javaslat, melyet a gútai képviselőtestület MKP-s politikusai közül is többen felvállaltak, hogy össze kell vonni a két iskolát.

 

Viola Miklós, az MKP helyi elnöke az összefonás egyik zászlóvivője a Dunatájban úgy fogalmazott,

 

„arra törekszünk, hogy a közvélemény többé ne rangsorolhasson, ne lehessen többé úgymond „jó” és „rossz” iskola. Minden gútai és környékbeli gyermeket megillet a „jó” iskolába járás joga. Az egyesítés által minden gyermek csak jól járhat, egyforma feltételek mellett, a lehető legjobb körülmények között szocializálódhat, fejlődhet és a lehető legszínvonalasabb oktatásban részesülhet.“

 

Viola Miklós. Kép: Facebook

 

A hírre, mármint hogy Gútán magyar iskola szűnhet meg, a jóérzésű helyi polgárok mellett sok ellenérdekelt, ilyen-olyan politikai kalandor, és persze az MKP ellenlábasai is felfigyeltek. Az eredmény: (egyébként legitim) hangulatkeltés és tiltakozás, mely tüntetéssé nőtte ki magát.Hétfőn, 12.45 órától lesz is egy a városháza előtt. Az egyik tüntetés szervező a közösségi oldalon még egy „vlecska” trágyát is rendelt (az erről szóló bejegyzést, miután a kellő hatást elérte vele, azóta törölte.)

 

Mi a gond egyes helyi MKP-s politikusok dilettantizmusával?

 

Az, hogy amíg Gútán, az utolsó magyar tömbterületek egyikén egyesek az iskolaösszevonás luxusával érvelnek, addig a Menyhárt József vezette MKP országos szinten iskolamentési akciót folytat. Menti a kisiskolákat ahol tudja, összefog, megmozdulásokat szervez, Magyarországon, és ahol csak tud, minden létező követ megmozgat, hogy a még létező iskolák fenntartására pénzt szerezzen. Mert egyetlen magyar iskolát sem szeretne elveszteni.
Menyhárt néhány napja Gútára is üzenve hangsúlyozta, hogy az MKP célja lehetőség szerint minden iskolát megtartani, mert az iskola az, amelyik a közösséget is megtartja.

 

Erre Gútán egyesek jól lekövethető helyi érdekek és/vagy szűklátókörűség közepette épp a magyar iskolák összevonása mellett érvelnek.

 

Madarász Róbert. Kép: Facebook

 

Önös érdekek mindenek felett

 

Az egyikük például Madarász Róbert (MKP) helyi képviselő, az iskolaügyi bizottság elnöke, az összevonást szorgalmazó koncepció egyik kidolgozója, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont igazgatója.Ő lehet az összevonás egyik kedvezményezettje. Amit ugyanis Viola Miklós nem lát, vagy nem akar látni, azt Madarász pontosan tudja: az összevonással nem szűnik meg a roma probléma. A mamutiskolába átáramló roma gyerekek egyik következménye ugyanis vélhetően az lesz, hogy sok szülő a gyerekeit a jövőben a magyarországi támogatásból jól felszerepelt gútai, vagy éppen az általa vezetett komáromi egyházi iskolába íratja majd.

 

Mert a józan ész és az egyszerű szülői logika ezt diktálja.

 

Samu István (MKP) helyi képviselő, a Corvin iskola tanára és az MKP Országos Elnökségének tagja ugyanakkor elsietettnek tartja az iskolaösszevonást és  nem fogja megszavazni az erről szóló javaslatot  Legalább egy frakciótársa információnk szerint szintén ugyanezt gondolja.

 

Gútán tehát áll a bál és délután cirkusz lesz. A médiának hálás téma, az egyszerű magyar csalódott választópolgárnak viszont csak egy újabb szomorú példája annak, amikor az országos és a helyi politikai vezetés teljesen mást mond és cselekszik.

 

Aztán csodálkozunk, hogy a választásokon újra és újra szembejön a szomorú valóság?

 

Frissítve: Az MKP oktatáspolitikai alelnöke időközben nyilatkozatot adott ki, melyben azt javasolja a helyi politikusainak, ne szavazzák meg az iskolaösszevonást.

 

Frissítve: 17.06 – a képviselőtestület 12-4 arányban mai ülésén megszavazta az iskolaösszevonást. Helyszíni riportunk.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: Szalai Erika/Felvidék.ma

 

Stop az iskolaösszevonásnak. Az MKP országos vezetése megregulázná a párt gútai tagjait

 

Gútán a helyi MKP segítségével megszüntették a magyar iskolát

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!