Eldőlt. A gútai képviselőtestület mai ülésén megszavazta a Rákóczi és a Corvin alapiskolák összevonásáról szóló folyamat elindítását. A két nagy magyar tannyelvű alapiskola helyett a városban a jövőben egy nagy mamutiskola működhet. A tanácskozást figyelemmel követő helyi tüntetők a döntés után kivonultak a teremből.

 

A döntéshez az oktatási minisztérium jóváhagyása szükséges. A képviselőtestület saját elmondásuk szerint azért sietett a lépéssel, mert remélik, hogy szeptemberben már az új formációban nyílhat meg az összevont iskola.

 

Iskolaösszevonás megszavazva. Kép: Körkép.sk

 

Erőből átvitték

 hirdetes_810x300  

 

A roma diákok az összevont iskolában tanulhatnak tovább. Az alkalmatlansága miatt többször támadott rákóczis iskolaigazgatónő könnyen lehet, hogy a nagyiskolában dolgozhat tovább igazgatóhelyettesként.

 

Az összevonás ellen szavazott: Samu István (MKP), Angyal Béla (független), Ferencz László (független), Németh Iveta (független) képviselők.

 

Nem szavazott: Gőgh Mihály (MKP)

 

A többi helyi képviselő megszavazta a két magyar iskola összevonását.

 

Gútán nagy felháborodást váltott ki a döntés. A független képviselők és az MKP helyi képviselőtestületének egyes tagjai által jóváhagyott határozatot a párt országos vezetése is ellenezte.

 

Dráma élő adásban

 

Horváth Árpád polgármester, Koczkás Beáta alpolgármester, Viola Miklós, az MKP helyi szervezetének elnöke, és Madarász Róbert, aki iskolavezetőként maga is érintett, azonban a független képviselők többségével mégis megszavazta az összevonást.

 

A Körkép.sk helyszíni riporterei szerint előbb Samu István (MKP), helyi tanár tett javaslatot a döntés elnapolására. Azzal érvelt, hogy előkészítetlen javaslatról van szó. De leszavazták. A jelenlevő szülők egy része is arra kérte a képviselőket, ne hamarkodják el a döntést, mivel kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelős döntés születhessen. Az ő kérésüket sem hallgatták meg.

A szülők szerint a rákóczis igazgatónő eladta saját iskoláját, amikor az összevonást javasolta. A covinos iskola vezetője ugyanakkor könnyezve állt ki a két külön iskola mellett.

 

 

Az ülésteremben feszült volt a hangulat. Kép: Körkép.sk

 

A Körkép.sk úgy tudja, néhány szülő szerint nem kizárt, hogy a történtek hatására inkább a szlovák iskolát válasszák gyerekeiknek.

 

A dilettantizmus győzelme

 

Amint arról mai cikkünkben beszámoltunk, a helyi iskolaösszevonást komoly politikai dilettanizmus kísérte. Cikkünk a témában itt olvasható. Az MKP országos vezetése a történtek hatására hétfő délelőtt, még a testületi ülés előtt nyilatkozatot adott ki, melyben hangsúlyozta, nem támogatja az iskolaösszevonást. Kiss Beáta, a párt ooktatáspolitikai alelnöke hangsúlyozta, hogy minden magyar iskolára szükség van.

 

Helyszíni képriportunk itt.

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Gútai iskolabezárás: Helyi magyar dilettantizmusaink és az országos ambíciók

 

Stop az iskolaösszevonásnak. Az MKP országos vezetése megregulázná a párt gútai tagjait

 

Így szüntették meg a gútai magyar iskolát – Képriport

 

Samu István: Nem szavaztam meg a gútai magyar iskolák összevonását

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!