Míg sok embernek öröm, addig az állatoknak rémálom lehet a szilveszteri petárda és tűzijáték. A zaj és légnyomás hatására előfordulhat, hogy a kutyák annyira bepánikolnak, hogy megzavarodnak és elkóborolnak. Fontos tanácsok következnek azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk az állatok védelmében szilveszterkor.

 

A háziállatok, főként a kutyák nincsenek hozzászokva a petárdák, tűzijátékok robbanásához, többüknek az ezekkel járó zaj és légnyomás oly mértékben elviselhetetlen, hogy pánikba esnek. Előfordulhat, hogy most találkoznak először ezekkel a zajokkal, amitől könnyen életveszélybe érezhetik magukat, megzavarodnak, és máris megtörténik a baj – elkóborolnak.

 

Mi tehetünk állatainkért szilveszterkor?

 

Ha a kutyánk az előző években nem ijedt meg hasonló zajoktól, bízhatunk abban, hogy idén is állja majd a sarat. Ugyanakkor érdemes felkészülni minden eshetőségre, bármikor megeshet, hogy állatunk közelébe robban fel egy petárda, amitől megijed és szélnek ered. Ha megoldható, szilveszter éjjel ne hagyjuk magára a kutyust vagy cicust, engedjük őket be a lakásba, legalább az előszobába, vagy egy felülről is zárt kinti helyiségbe, akár a garázsba, ahol biztonságban érezheti magát.

 hirdetes_810x300  

 

Fontos, hogy a helyiség feülről is zárt és lehetőleg hangszigetelt legyen, mivel a pánikba esett állat képes még a két méteres kerítésen is átugrani. A kutyát is megnyugtatja, ha érzi a gazdája közelségét, ezért ha megoldható, érdemes ilyenkor vele maradni, a közelében lenni.

 

Fotó: mascotadictos.com

 

Sétáltatás

 

Amennyiben lehetséges, az esti séta időpontját időzítsük a durrogtatás kezdete elé. Az a legjobb, ha sötétedés után már nem hagyjuk el vele a lakást. Ha kivisszük a szabadba, mindenképpen pórázon tegyük, adjuk rá a nyakörvet úgy, hogy semmiképp se tudjon kibújni belőle. A nyakörvre jól láthatón rögzítsük a gazda címét, telefonszámát, akár e-mail címét.

 

Etetés, előkészületek

 

A kerti kutyát is már kora este estessük meg, és engedjük meg, hogy bejöjjön a lakásba vagy egy zárt helyiségbe. Ha már korábban is nehezen viselte ezt az időszakot, vagy eleve rosszul bírja a zavaró zajokat, akkor érdemes jó előre kérni az állatorvostól levegőbe porlasztható nyugtató feromont, vagy súlyosabb esetben nyugtatót, amivel ilyenkor elbódíthatjuk a jószágot néhány órára. Ha szakszerűen használjuk a nyugtató szereket, nem lesz semmi probléma a kutyussal.

 

Tűzijáték, petárdázás alatt

 

A durrogtatáshoz hozzá is szoktathatjuk kutyánkat. Megnyugtathatja, ha az eseményhez jó emlékek társulnak, ha meghalljuk az első petárdát, kezdjünk el játszani a jószággal, jutalmazzuk meg, a durrogtatás végig próbáljunk vele maradni. Amikor veszély van a kutya a falkavezér utasításait követi, viselkedéséről vesz mintát. Ha gazdája nyugodt, a kutya is sokkal nehezebben fog pánikba esni.

 

Fotó: Harden Ranch Veterinary Hospital

 

Ha pánikba esik, semmiképpen se szidjuk le érte, mert csak tovább tetézzük a bajt. A sajnálat sem jó megoldás, mert ebben az esetben azt érezheti a megrémült kutyus, hogy oka van a pánikra, és eluralkodik rajta félelem. Megpróbálhatjuk elterelni a kutya figyelmét valami kellemes, érdekes dologgal – finom falatokkal, kedvenc csontjával, labdájával. A petárdázás befejeztével, hajnali 3–4 óra körül pórázon vezetve levihetjük az utcára vagy kiengedhetjük az udvarra, hogy el tudja végezni a dolgát. Ha még ilyenkor is rémült, inkább ne engedjük ki. Ha megnyugodott, úgy is jelezni fogja szükségleteit. Érdemes még január első napjaiban is pórázon sétáltatni.

 

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

 

Ha a kutya eltűnik, sajnos fel kell készülnünk a legrosszabbra, ugyanis legtöbb esetben magától nem fog hazatalálni. Mindenképp vegyük fel a kapcsolatot a helyi állatmenhellyel. Érdemes minél előbb, akár már éjszaka leadni a kutyus paramétereit és a gazdi elérhetőségét. Amint lehetséges keressük fel a helyi ebrendészeti telepet is (sintér), ugyanis az utcán talált kóbor álltatokat ők fogják be, és sajnos el is altathatják, ha nem keresik őket. Felkereshetünk állatvédő szervezeteket is, akik további jó tanáccsal tudnak ellátni minket a kereséssel kapcsolatban.

 

A több napos eltűnés esetén adjunk fel hirdetést a helyi lapban, rádióban, tegyünk ki plakát a környéken, illetve posztoljuk az eltűnést a közösségi oldalakon is. A környék állatorvosi rendelőiben is segítségünkre lehetnek, megkérhetjük, hogy rendelőjükben ki tehessük a felhívást.

 

Fotó: Dr. Marty Becker

 

Mit tegyünk, ha kóbor állatot találunk?

 

Az utcán kóborló állatokat sok esetben valaki várja otthon, gazdája izgul érte. Ha egyedül találunk egy állatot az utcán, mindenképp értesítsük valamelyik állatmenhelyet. A menhely dolgozói ebben az időszakban annyira túlterheltek, hogy előfordulhat, nem tudják megoldani a szállítást, ha időnk engedi, vigyük el a kutyát, cicát a menhelyre – ott már tudni fogják, mit kell tenni. Ha továbbiakban segíteni szeretnénk munkájukat, mi is kitehetünk plakátokat a környéken, és posztoljatjuk az eltűnt állat fényképét a közösségi oldalakon.

 

Forrás: szilveszter.hu

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.