Nyitókép: webbeteg.hu

 

Több mint tíz éve, április 2-án tartják az Autizmus Világnapját. Az ENSZ célja, hogy felhívja az emberek figyelmét e betegséggel küzdők tízmillióira világszerte. A szervezet 2007. december 18-i határozata értelmében felkéri a tagállamokat, hogy az autizmust minél több emberrel ismertessék meg.

 

Az autizmussal különböző szövetségek is foglalkoznak, akik különböző kezdeményezésekkel próbálják felhívni a figyelmet a betegségre. Április másodikán a Ragyogj Kéken Kampány! során egyes épületeket kékkel világítanak meg, az emberek kék színű figyelemfelkeltő motívumokat, ruhákat viselnek, ezzel is az autizmusra irányítva a figyelmet.

 

Az autista gyerek pl. nem érti meg magát a korabeliekkel. Forrás: hazipatika.com

 

 hirdetes_810x300  

Az autizmust betegségként 1943-tól tartják számon Kanner munkájának köszönhetően. Az autizmus spektrumzavar sokrétű és különféle tünetekkel ismert: egészen a súlyos értelmi fogyatékosságtól az enyhébb tünetekig.  Egy veleszületett kóros állapotról van szó, amelyet olykor évekbe telik, míg diagnosztizálnak. A statisztikai adatok szerint a szülők legtöbbször gyermekük három éves korában fordulnak orvoshoz a betegség jeleire utaló panaszokkal.

 

Az autizmus világnapján lufikkal. Forrás: hiradu.hu

 

A kór kiváltó okára ugyan még nem jöttek rá, viszont genetikai eredetűnek azonosítják. Általános ismertetőjelei közé tartozik többek között a kommunikációs- és viselkedési zavarok,  de az érzelmi kötődést hiányát is idesoroljuk.

 

Laky Erzsébet

Felhasznált irodalom: itt és itt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.