Nyitókép: media1.hu

 

Az Európai Bizottság 3,9 millió eurós pályázati felhívást tett közzé pénteken a „határokon átnyúló oknyomozó újságírás” támogatására, valamint a médiaszabadság megsértésével kapcsolatos esetek feltérképezésére.

 

A brüsszeli közlemény szerint olyan tervezeteket várnak, amelyekben legalább két országból vesznek részt partnerszervezetek, és legalább az egyik érintett ország európai uniós tagállam. Elsősorban civil szervezetek, egyetemek, a tudományos élet és európai székhellyel rendelkező nemzetközi szervezetek pályázatát várják.

 

Vera Jourová, a brüsszeli testület értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint az újságírók manapság több fenyegetéssel szembesülnek, mint valaha, az online zaklatástól elkezdve a fizikai támadásokig, valamint a politikai nyomásgyakorlástól a munkahelyi bizonytalanságig. „A médiaszabadság és pluralizmus a demokrácia alapkövei. Ha az újságírók nincsenek biztonságban, a demokrácia sincs” – jelentette ki.

A pályázat célja az oknyomozó újságírók képzésének jogi és anyagi támogatása, a médiatartalom megosztásának elősegítése, valamint a médiaszabadságot sértő esetek feltárása, továbbá a közvélemény és az európai intézmények megbízható és objektív tájékoztatása. A pályázatra január 20-ig lehet jelentkezni.

 

 hirdetes_810x300  

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!