Nyitókép: Archív

 

Megjelent a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Kőrösi Csoma Sándor Program új pályázati felhívása. A diaszpóra magyarságát segítő program új kiírása keretében a déli félteke országaiba lehet ösztöndíjasként jelentkezni.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2013-ban indított Kőrösi Csoma Sándor Program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, a magyar közösségi és kulturális élet erősítése szerte a világon, valamint a külhoni magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése. A program keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság ösztöndíjasokat küld a Föld minden pontjára, ahol jelentősebb magyar közösség él, Kanadától Új-Zélandig.

A programra olyan, a magyar nemzet iránt elkötelezett, közösségszervező tevékenységekben jártas személyek nyújthatnak be pályázatot, akik betöltötték a 18. életévüket, büntetlen előéletű magyar állampolgárok, legalább középfokú iskolai végzettséggel és magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek. További előny a célország nyelvének legalább társalgási szintű ismerete.

A programra idén is négy fő tevékenységi területen belül lehet jelentkezést benyújtani: cserkésztevékenység, hagyományőrzés, oktatói és nevelői munka, valamint közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása.

Az új pályázati kiírás célterületei Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia, Paraguay, Uruguay, Venezuela), a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland. A külföldi programszakasz tervezett megvalósítási időszaka: 2024. február 15. – 2024. november 15.

 hirdetes_810x300  

A programra mind az ösztöndíjasok, mint a fogadószervezetek elektronikus formában tudnak jelentkezni 2023. december 13-ig a www.kulhonimagyarok.hu vagy a www.korosiprogram.hu oldalon, ahol bővebb információ olvasható a programról és a jelentkezés részleteiről.

A diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Program és a mintájára indított, Kárpát-medencei szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor Program keretében már több mint 1000 ösztöndíjas segítette a diaszpórában és a szórványban élő magyar közösségek mindennapjait. Jelenleg a programok keretében több mint 130 ösztöndíjas teljesít szolgálatot egy-egy magyar közösségben a világ különböző pontjain.

 

NPÁ, sajtóhír

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!