Nyitókép forrása: x/reprofotó

 

Közép-Európa-szerte tombolnak az elemek. Közép- és Északkelet-Szlovákiában szombaton viharrendszer okozott intenzív zivatarokat. Csehországban nem különben, de ott egy hiteles videófelvétel tanúsága szerint tornádó is kialakult.

 

A felvétel Ústí nad Labemnél készült szombaton, nem sokkal 17:00 óra után, és egy gyengébb tornádó kialakulását rögzítette, aminek létrejöttét a Cseh Hidrometeorológiai Intézet is megerősítette.

 

A tornádót eső kísérte, az ilyenkor szokásos villámok azonban elmaradtak. Ettől függetlenül, a forgószél lakott területnél kapcsolódott a talajhoz, egy háznál feltépte a trambulint és köveket szórt szerteszét. Az előzetes hírek szerint személyi sérülés nem történt. Szerencsére a forgószél nem volt annyira erős, hogy tetemes kárt okozzon.

 

A város felett először csak egy tuba alakult ki (olyan „tornádókezdemény”, ami nem ér le a földfelszínig), majd a jelenség elérte a földet. Csehországban, de valószínűleg Közép-Kelet-Európában is ez az idei első tornádó, amelyek tájainkon ritkák, de néha  előfordulnak, ám többnyire gyengék. A legutóbbi súlyos károkat okozó forgószél 2021 júniusában tombolt a Morava folyó mentén.

 hirdetes_810x300  

 

 

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

 

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!