Nyitókép: Luaks Johnns from Pixabay

 

A lengyelek 50,7 százaléka támogatja, hogy a hadköteles korú ukrán férfiak térjenek vissza Ukrajnába és harcoljanak az orosz hadsereg elllen – jelentette csütörtökön a lengyel PAP hírügynökség. A megkérdezettek 39 százaléka ellenzi az ilyen elképzelést, 10,3 százalék pedig bizonytalan. A felmérést az IBRiS készítette a Rzeczpospolita napilap számára.

 

A hadköteles ukránok hazaküldése mellett elsősorban a nők (59 százalék), a hetven év feletti nyugdíjasok (64 százalék), a kisvárosok és települések lakói (63 százalék), a legalább három iskoláskorú gyermekkel rendelkező személyek (95 százalék) és az általános iskolai végzettséggel rendelkezők (65 százalék) foglalnak állást – írja a PAP.

 

„A támogató hangok többnyire hívők, rendszeresen gyakorolják hitüket (56 százalék), és politikailag centristaként definiálják magukat (57százalék).”

 

– jegyzi meg a lap. Ezzel szemben az ellenzők főként a 18-29 éves fiatalok (88 százalék), a közepes méretű városok lakói (55 százalék), a két iskoláskorú gyermekkel rendelkezők (70 százalék), a felsőfokú végzettségűek (45 százalék) és a jobboldali nézeteket vallók (49 százalék) táborából kerülnek ki.

 

A lap emlékeztetett, hogy Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter a múlt hónapban megemlítette annak lehetőségét, hogy Lengyelország segítséget nyújt az ukrán hatóságoknak a hadköteles egyének kiadatásáról, bár részletekről nem kívánt beszámolni.

 

Hangsúlyozta, hogy megérti azokat a lengyeleket, akiket zavar, hogy fiatal, hadköteles ukránok a kávéházakban és hotelekben szórakoznak, miközben társaik a fronton harcolnak.

 

„Az ukrán állampolgároknak kötelességei vannak a hazájukkal szemben, és ez a kötelesség az állam minden polgárára vantkozik” – tette hozzá Kosiniak-Kamysz.

 

Az IBRiS felmérését 2024. május 10-én és 11-én végezték, 1071 fős minta alapján.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!