Nyitókép: AFP

 

Oroszország Harkiv régióbeli offenzívája valószínűleg csak az első a várható hullámok közül, az orosz erők megpróbálkozhatnak bevenni a térség fővárosát – mondta az ukrán elnök az AFP-nek adott interjújában.

 

Oroszország nyolc napja újabb offenzívát indított a harkivi terület északi részén Lipci és Vovcsanszk felé, amely város kevesebb mint 5 kilométerre van az orosz határtól és mintegy 50 kilométerre az északkeleti Harkiv városától. Az orosz csapatoknak ennek következtében sikerült 10 kilométerre előrenyomulniuk – ismerte el Volodimir Zelenszkij.

 

Az orosz hadsereg előrenyomulását azonban Ukrajna első védelmi vonala megállította, és a térségben stabilizálódott a helyzet, a helyzetet kontroll alatt tartják – állította az ukrán elnök, aki szerint a megkezdett orosz támadó művelet több hullámból állhat még.

 

Az ukrán katonai hírszerzés vezetője, Kijlo Budanov néhány napja felvetette, hogy az oroszok hasonló offenzívát indíthatnak Szumi városnál, ha a feltételek kedvezőbbek lesznek. Az orosz csapások az elmúlt időszakban intenzívebbé váltak, sújtva a polgári és energetikai infrastruktúrát is.

 

„Józanul kell gondolkodnunk, és meg kell értenünk, hogy az orosz csapatok egyre mélyebbre hatolnak a területünkön. Nem pedig fordítva. Ez még mindig az ő előnyük” – mondta Zelenszkij, aki szerint Harkiv – Ukrajna második legnagyobb városa – fontos orosz célpont, de Moszkva megérti, hogy „nagyon nehéz” lenne elfoglalni.

 

Közben négyre emelkedett a Harkiv városát pénteken ért orosz támadás halálos áldozatainak száma, mivel egy 33 éves sebesült férfi a kórházban meghalt – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó szombaton. Az orosz erők két siklóbombával vették célba a várost, 31 embert megsebesítve a kormányzó szerint. Két sérült állapota válságos.

 

Az orosz erők május 10-én indítottak újabb hadműveleteket a harkivi terület északi részén, súlyos támadásoknak téve ki a várost és a régió számos határ menti települését. Péntek éjjel feloldották a hosszan tartó légiriadót a harkivi területen, amit az orosz dróncsapások és ballisztikus rakétafenyegetések miatt rendeltek el. A légiriadó több mint 16,5 órán át tartott, ami a leghosszabb volt a háború kezdete óta.

 

Zelenszkij az AFP-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy Ukrajna csak a szükséges légvédelmi képességek 25 százalékával rendelkezik ahhoz, hogy megfelelően vissza tudja verni az orosz támadásokat. Kijev régóta sürgeti partnereit, hogy küldjenek további légvédelmi rendszereket, mivel Oroszország fokozza az ukrán lakónegyedek és infrastruktúra elleni csapásait. Ukrajnának 25 Patriot, vagy annak megfelelő légvédelmi rendszerre lenne szüksége az ország védelméhez – mondta korábban Zelenszkij. Emellett több mint 100 korszerű repülőgépre, köztük F-16-os vadászgépekre is szüksége van az orosz légierő ellensúlyozására – mondta az ukrán elnök.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!