Nyitókép: teraz.sk

 

Medencét szeretett volna építeni az udvarán egy csallóközi férfi, a munkálatok közben azonban értékes kincset talált a föld alatt. Jelentós összeget kapott érte az államtól, mely jóval meghaladta a medence építési költségeit.

 

A becsületes megtalálónak köszönhetően a nagy értékű érmék most mindenki számára szabadon elérhetőek egy kiállítás keretén belül.

 

Az eset még évekkel ezelőtt történt a Dunaszerdahelyi járásban található Pinkekarcsa településen.

 hirdetes_810x300  

 

Több szempontból is kivételes lelet

 

A férfi nem habozott, és azonnal jelentette a megtalált kincset az illetékes állami hivataloknál. A leletért ki is fizették neki az ilyenkor törvényileg meghatározott jutalékot. Az érmék jelenleg  a Körmöcbányai Érmemúzeumban találhatók.

 

Budaj Marek múzeumi numizmatikus szerint a becsületes megtalálónak köszönhetően megmaradt kincs több szempontból is kivételes.

 

 

Egyrészt csak nagy és közepes címleteket tartalmaz az 1624-1704 közötti évekből. Az érmék tulajdonosa szándékosan választhatta ki és rejtette el csak a magasabb értékű érméket. A szakértők valószínűsítik, hogy az akkori társadalom magasabban jegyzett rétegéhez tartozott.

 

 

Az érmék csaknem háromnegyedét Körmöcbányán verték, ami Budaj szerint a körmöci pénzverde nagy jelentõségére utal az adott korszakban. Érdekesség még, hogy a kincsben a magyar pénzeken kívül erdélyi, osztrák, sziléziai és német pénzverők érméi is voltak.

 

A kiállítás Körmöcbányán ez év július 31-ig tekinthető meg.

 

dobrenoviny.sk, Körkép.sk

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.