Nyitókép forrása: hirado.hu

 

Csak az egységes nemzet tud erős maradni, ma pedig erős nemzetekre van szükség Európában – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár szombaton a Tolna vármegyei Tevelen.

 

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a teveli németek, székelyek és felvidéki magyarok együttélését jelképező Megbékélés és összetartozás emlékművének avatásán hozzátette: józan gondolkodásra van szükség, amit „egyedül mi, magyarok vagy csak néhányan képviselünk”.

 

„A szomszédunkban háború dúl, az európai politikusok pedig ahelyett, hogy a béke hangján szólnának, szinte háborús lázban égnek” – jelentette ki.

 

Tevelen szinte minden család a saját bőrén tapasztalta meg, hogy egy háborúban nincsenek vesztesek és győztesek. Számunkra az elmúlt 500 év háborúi csak vesztesek voltak, egy választható utunk van: a béke – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Kiemelte, háborúban nem lehet építkezni, fejlődni, márpedig a magyar kormány ezt kívánja folytatni.

 

Kifejtette: minden eredményt Magyarországon a nemzetiségiekkel, köztük a németséggel közösen értünk el. Tevelen is megtapasztalhatták, hogy milyen közösen együtt építeni a települést, Magyarországot, hiszen a községnek sincs olyan pontja, amely ne újult volna meg – fűzte hozzá.

 

A politikus azt mondta, az alkotás „emlékeztessen bennünket arra, hogy a történelem viharaiban egyedül az összefogás volt képes megtartani bennünket!”.

 

Mindig számíthattunk egymásra, legyünk felvidékiek, székelyek, csángók, alföldiek, németek, „és ne felejtsük el a zsidókat, akik 1944-ig ennek a falunak és környékének a lakói voltak, és hozzájárultak a fejlődéshez – jegyezte meg.

 

Az emlékmű, amelyet Pál József teveli és Elb József németkéri plébános áldott meg, a 18. században megtelepült németek, a második világháború után letelepített székelyek és felvidéki magyarok közti megbékélési folyamatnak állít emléket. A háromszög alakú építményen a sváb parasztházak faragott oszlopa, székelykapu egy részlete és a felvidéki magyarok hímzésmintája jelképezi a három népcsoportot. A Petőfi utcai feszület mellett elhelyezett alkotást ötmillió forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., csaknem száz magánszemély és több egyesület, önkormányzat is hozzájárult a felállításához.

 

MTI

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!