Június közepén járunk, nemsokára kezdődik a rekreáció, az üdülések fő szezonja. Nagyon sokan úgy vélik, a szép élményekért, a felüdülésért nem okvetlenül szükséges távoli tájakra utazni, hiszen mindez itthon is megtalálható.

 

A Magas-Tátra fenséges vonulata sokak számára a nagy klasszikus, mely minden időszakban új arcát mutatja, így újra és újra megcsodálható; fenyőillatú üde levegője pedig felfrissítő, gyógyító hatású a síkvidéki ember számára.

 

Persze, a Tátra ormai közt fokozottan számolni kell az időjárás viszontagságaival, felkészülve minden szélsőségre, hiszen ha nyári kánikulában indulunk el itthonról, pár nap múlva akkor is szükségünk lehet a meleg pulóverre. Esőkabát és vízhatlan túracipő nélkül semmi esetre se induljunk el, hiszen kirándulni minden időben lehet, csupán a megfelelő öltözet szükséges hozzá.

 

A Tátra térségének legrégibb turistaközpontja Ótátrafüred városa (Starý Smokovec), amely kiváló kiindulópont bármilyen úti célhoz, hiszen számos túraútvonala mellett jelentős közlekedési csomópont. Könnyen eljuthatunk a Csorba-tó és Tátralomnic irányába is.

 

 

A tátrai villamosvasútra a tartózkodási időnek megfelelően érdemes egynapos, háromnapos vagy egyhetes menetjegyet váltani. Jó tudni, a szépkorúaknak a tátrai villamosvasútra 0€ értékű jegyet sem kell váltaniuk, elég, ha ellenőrzéskor a személyi igazolványukat felmutatják.

 

Ótátrafüreddel kapcsolatosan érdemes még megemlíteni, hogy 1873 augusztusában itt alakult meg az első Magyarországi Kárpát Egyesület.

 

A turisták ebben a térségben leginkább a Tar-patak vízeséseit keresik fel.

 

 

A túra megkezdéséhez a siklóvasutat (pozemná lanovka) is igénybe vehetjük, amely pár perc alatt felszállít a Tarajka (Hrebienok) turistaközpontba, de aki elég erőt érez magában, ezt a szakaszt a kék túrajelzés mentén gyalogosan is megteheti.

 

 

A Tarajka egyébként a felette magasodó tarajos hegyről kapta a nevét. Az itt kiépült központból számos úti cél elérhető, hiszen több turistaútvonal keresztezi egymást, így bárki találhat saját igényeinek, képességeinek, erőnlétének megfelelőt. Kiváló szemléltető eszközök, térképek is segítenek az eligazodásban, tájékozódásban.

 

Amennyiben a zöld turistajelzésen indulunk el, rövidesen a Tar-pataki-vízesésekhez (Vodopády Studeného potoka) jutunk. A túraút viszonylag könnyű, kevésbé gyakorlott turistáknak sem okoz különösebb gondot; a Bilík menedékházig ( Bilíková chata ) az út részben aszfaltozott. Innen le-föl hullámzó, szerpentines, kövezett, esős időben azért nem árt az elővigyázatosság.

 

 

Ezen a szakaszon a Tar-patak egymás fölött sorakozó két vízesését csodálhatjuk meg. A hegyi patak itt már a Kis- és a Nagy-Tar-patak összefolyása által széles folyócskává duzzad, így a köveken szétfutva eléri a 4-5 méter szélességet is.

 

Elsőként a fehér habokkal alázúduló Nagy-vízeséshez lefelé kanyarodik az utunk, majd ha ezt megcsodáltuk, visszatérve, és fölfelé haladva elérjük a Felső-vízesést, ahonnét szintén csodaszép panoráma tárul a szemünk elé. A széles vízesésen egy túrautakat összekötő hidacska ível át, ami a kirándulók kedvelt szelfizős helye.

Egy-egy jó fotóért sokan bemerészkednek a vízesés habjai közül kimagasodó sziklákra is, ami akár életveszélyes is lehet. Kár kitenni magunkat ilyen veszélyeknek, hiszen drágán megfizethetünk érte.

 

 

Az említett két vízesés közelében, a zöld és a sárga túraútvonalak egyesülésénél áttérhetünk a kék jelzésre, amely a Rainer-kunyhónál rávezet a piros, Tátrai Magisztrál fő túraútvonalra. Ez vezet aztán feljebb az Óriás-vízeséshez. A név azonban senki képzeletét meg ne tévessze, mert a vízsugár lényegesen keskenyebb az előzőeknél, viszont toronymagasságból zúdul alá.

 

Az Óriás-vízesést az előző években a Tarajka (Hrebienok) turistaközpontból a piros jelzésű Tátrai Magisztrál túraútvonalon (Felső-turistaút, szlov. Tatranská magistrála) is meg lehetett közelíteni. Ezzel a lehetőséggel most ne számoljunk, mert a turistaút le van zárva – földcsuszamlások, fák kidőlése miatt életveszélyessé vált. Bár sok turista így is bevállalja az utat, de az ilyen kalanddal a túl bátrak saját biztonságukat teszik kockára. Tehát aki a Ranier-kunyhó (Ranierova chata) felé igyekszik, ajánlatos inkább a fentebb említett útszakaszon elindulnia.

 

 

A túrautakon hegyi hordárokkal is találkozhatunk, akik hátukon hatalmas terheket cipelve igyekeznek fölfelé a menedékházakba, aztán pedig vissza. Ne csodálkozzunk tehát, ha a magashegyi vendéglátók komoly összegeket kérnek el egy-egy pohár vízért, üdítőért. Ahová már nem vezet fel semmilyen autóút, csakis emberi erővel jut fel a szállítmány. Amennyiben kímélni akarjuk a pénztárcánkat, hasznos dolog, ha a saját fél liter vizünket elbírjuk a hátizsákunkban. 🙂

 

Aki szereti a hegyvidékek üde levegőjét, és nyári kikapcsolódását az Északnyugati-Kárpátok tájaira tervezi, bizonyára ezer szép élményben lesz része. A Magas-Tátra fensége azonban tiszteletet parancsol, legyünk óvatosak!

 

 

 

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!