2009-ben elnököt fogunk választani. Nem csak PASz-, ezúttal köztársasági elnököt is. Ránk fér, hiszen – nyugodtan mondjuk ki – Gašparovičnál nagyobb bohóc kevés ül elnöki székben. És nem csak köztársasági elnöki székben.

 

2009 még messze van, mit keres itt ez a téma? Jogos. Vagyis, majdnem jogos felvetés. Bevánszorgott ugyanis a minap a köztudatba a hír, hogy az SDKÚ koronázatlan hercegkisasszonya, Iveta Radičová nem indulna teljesen esélytelenül egy ilyen elnökválasztáson. Elsőre, ha jól emlékszem, nemet mondott a tudós hölgy, majd később enyhített véleménye élén: elgondolkodik még ő ezen. Van min. Illetve, szerintem nagyon nincs is – de ez csak szigorúan az én magánvéleményem –, ugyanis a szlovákiai átlag(választó)polgárnak még mindig inkább bejön a nagypapi-formájú, szépen mosolygó, néha/sokszor gagyi, pénzt elvenni nem akaró, foci/hokimeccsekről integető, magát autóversenyzőnek képzelő és/vagy elvadászgató paprikajancsi-típusú, leszállóágban lévő papó – aki ráadásul a „nemzeti” és „szociális” értékeket is meg tudja védeni. Még mindig jobban, mint egy entellektüel professzorasszony, aki, te jó ég(!), ráadásul még nő is. Hát igen. Asszony.

Szóval elgondolkodtam ezen így a minap, hogy vajon mit szólnak ehhez Radičová pártháza táján. Vajon mi lehet erről a véleménye a nagyfőnök Mikuláš Dzurindának? S arra jöttem rá, hogy tetszene neki az ötlet – de ez, nem győzöm hangsúlyozni, ezúttal is szigorúan csak magánvélemény. Szóval bejönne neki. Első lárásra nem, de másodikra feltétlen. Mert ha van valaki az SDKÚ-n belül, aki képes megszorongatni a volt miniszterelnököt, az a meglehetősen száraznak vélt Ivan Miklošon kívül pont Iveta Radičová. És kell jobb helyzet Dzurindának, mint egy köztársasági elnökjelölt Ivetka 2009-ben? Nem. Ha nyer, megfizethetetlen politikai tőkét kovácsolhat a tényből, hogy pártja alelnökét választotta a nép, s emellett örülhet is, mert az ő világlátását képviselő ember költözne be a Grassalkovich-palotába. S ugyebár 2010-re eggyel kevesebb konkurense lenne a kormányfőjelöltségi pártversenyben – hiszen köztársasági elnök nem lehet miniszterelnök is. Ha nem nyer Radičová – és ahogy feljebb már ebben megegyeztünk, úgyis ez következne be – szintén nem kellene aggódnia az ország főbiciklisének, mert vesztes elnökjelöltet egy kongresszus sem választ majd meg pártleadernek. Hm. Jól gondoltam?

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!