A cím egy látszólag egyértelmű tényt közöl. Elnézést, ha ez annak tűnik, de nem az. Mármint a tény. A cím éppen ezért helyénvaló. Szóval vége a szocinak. Ez így tizen, majdnem húsz év elteltével talán mindenkinek világos kellene, hogy legyen. De nem az. Ezt természetesen sok értelmes vagy magát annak mondó ember tudja. És szinte nap mint nap tapasztalja is. A hivatalokban, a munkahelyeken, az emberek gondolkodásában. A zemberek gondolkodásában. Mert sajnos hiába változott a rendszer, a fejekből még nem tűnt el a vörös szín.


Minapjában mondta a miniszterelnök elvárs egy baráti csevegésnek tűnő, tévévitának nevezett izében, hogy – elnézést, most nem idézek pontosan – „mondja valaki azt, hogy robog a gazdaság, amikor a varrónők 10 ezret keresnek.” „Száz varrónő fizetése tesz ki egy milliót, miközben egy magánynyugdíjpénztár menedzsere egymaga felemel 600 ezret. Ez így együtt millió hatszázezer és átlagban 16 ezer havonta”. Igen, fantasztikus, Fico bácsi feltalálta az átlagszámítás művészetét!
Mi ezen a számsoron a tragikus? Az, hogy a zemberek nagy része erre nem azt mondaná, aha, hát az a normális, hogy mindenki másmennyit keres. A gond az, hogy a zemberek nagy része úgy gondolkodik: az igazságtalan, ha én csak x összeget viszek haza, más meg x+y nagyságú fizetést. Az már mindegy, hogy az a másik mit csinál, milyen végzettsége, tapasztalatai, satöbbijei vannak, a lényeg, hogy többet keres. Akár sokkal többet is.
Ahhoz kell még felnőnie a társadalom nagy részének, hogy ez természetes legyen számára. A baj az is, hogy ritka az olyan politikus, aki az ilyen populizmusra hangosan beleordítaná a kamerába, igen, kérem szépen, ez a természetes, ez így van helyén. Nem kereshet valaki egyetemi oklevéllel egy kreatív poszton ugyanannyit, mint egy utcaseprő hat elemivel. De ki meri ezt így kimondani? Ki meri a zember szemébe mondani, hogy chezze! ez a helyénvaló, ennek így kell lennie, tanulj többet, találj ki valamit vagy szerezz jó ismerősöket, mit tudjam én és kereshetsz többet is. Addig, míg ezt nem tanuljuk meg, lehet tovább varrónők és főmenedzserek fizetését összehasonlítgatni…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!