Érdekes görbét írhat le az MKP életútja a párt fennállásának 10. évéhez közeledve. Előfordulhat ugyanis, hogy az idei nagy ünneplés közepette egyszercsak a múltban találjuk magunkat, és lezárva egy korszakot 10 év után visszatérünk az 1998-ig létező szlovákiai magyar többpártrendszerhez. Legstabilabb parlamenti frakció ide vagy oda, egyik tagjának kizárásával elvesztésével az MKP ezúttal akár a pártszakadásig is eljuthat. Főleg, ha ezzel maga az előző pártelnök is riogat. Mindez épp félidőben, két évvel az ellenzékbe kerülés után, és ugyanennyivel a következő választások előtt. Aminek tétje „pusztán” annyi, ki kösse meg a következő koalíciós szerződést a Robert Fico vezette SMER-el. Ez pedig még az állítólag nem létező, máshol ellenben pofátlanul „sikersztoriként” jellemzett gazdasági lobbinak is minden pénzt megér.

Az ellenzéki unalom és helyezkedés negatív hatásai tehát az SDKU és KDH után a Magyar Koalíció Pártját is elérték. Könnyen elképzelhető, hogy annak lefolyás is hasonló lesz. Értsd, az elégedetlenkedő (k), hőbörgő (k), mindkét fél örömére végre párton kívül találja(k) magát(ukat), és hozzáfoghat(nak) a gondosan előkészített stratégia következő fejezetének a megvalósításához. Az ugyanis, amit Simon Zsolt művel, valljuk be őszintén nem más, mint terepelőkészítés egy új magyar párt létrehozásához. Még az érvelési mód, kommunikációs stílus is gyanúsan hasonlít ahhoz, amit az előző vezetés alatt a gyalogmagyar a párttól megszokott.

Simon Zsoltot nem lebecsülendő, e poszt írója számára mindebből az következik, hogy a „felvidéki magyarságért pillanatnyilag ölre menő mintapolitikus” feladata az, hogy a piszkos munkát elvégezve megfelelő hangulatot és helyzetet teremtsen egy új alternatíva felvonultatásához.

Csak remélni merem, hogy erre végül mégsem kerül sor. De hogy reális veszélyről van szó, az vitathatatlan. Egyet viszont mindenképp jó volna elkerülni. Azt, hogy CSP és BB egy időben, két különböző párt elnökeként vagy akár csak ezt megkísérlendő választási dilemma elé állítsa a honi választópolgárokat. Ómenként álljon előttünk a Szlovák Nemzeti Párt 2002-es szereplése.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!