Idővel még az olyan végtelenül türelmes embert mint én vagyok (ismerőseim most fejükhöz kapnak) is kihozzák a béketűrésből. Több mint két éve kell tűrni a szélsőjobb-bal-középoldali kormányunk eszméletlen beszólásait, érveléseit, magyar-szidó rétorikáját. Fico populista, azt mondja amit a legtöbb ember hallani akar, rendben. Slota nacionalista, azt mondja amit a fóbiás választói akarnak hallani, rendben (mégha ez nagyon necces is). Mindenkinek megvan a maga kis kertecskéje, amit gondoz, a maga kis gyökér-állománya, akiknek szórja a mindennapi igéjét.

A Slota-féle nacionalizmusról is lehetne egy tanulmányt írni, elég végiggörgetni a wikipedia-n összegyűjtött Kozsó lelkületű szeretetbeszéd-gyűjteményét, de most nem erről szeretnék szólni. A nacionalizmus ugyanis egy könnyen beazonosítható fogalom, tudjuk honnan ered, tudjuk mi a célja és azt is hogy kinek szól. Ezért személy szerint nem is rőkönyödöm meg a majdnem napi szintű kirohanásokon, beszólásokon, hisz ha valaki csak szart tud lapátolni, akkor abból próbál megélni, pont. 

Nagyszerű iskolaügy-miniszterünk azonban ma igencsak meglepett. A nacionalizmus eszméje alapján magáévá tett gondolatát a józan ész segítségével próbálta meg megmagyarázni, illetve eladni. Nem, nem kocsmában, nem az elmegyógyintézeten, hanem a szlovák parlamentben, a tévékamerák előtt. Mert ugye ha kérdezik, akkor válaszolni kell. Bár nem mindegy hogy mit. Ő viszont megmondta a tutit: logikus elvárás, hogy a kisebbségek az utcán az államnyelven beszéljenek, mert a szlovák diákok nem értik meg őket, ha nem ezt teszik. „A magyarok beszéljenek nyilvános helyeken szlovákul, mert Szlovákiában élünk”, én inkább ilyen mondatot vártam tőle és ezzel nem lepett volna meg senkit. Áááá, az SNS megint megszólalt – mondtuk volna. De most az emberi butaság szólalt meg, nem is annyira a nacionalizmus – bár a gondolat az utóbbiból származik. De ez az indoklás?

Reszkessetek turisták…Angolok, németek, oroszok, stb. Mert ha sétáltok Pozsony, Zsolna, Besztercebánya utcáin, és a szembe jövő szlovák diákok nem fogják érteni, hogy miről beszéltek, akkor bejelölnek benneteket a közvéleménykutatások iwiw-jén, hogy „utálunk paraszt, mert nem szlovákul beszélsz”. És a miniszter úr szerint ez rendben van és logikus, ezért a saját nyelvén mindenki csak otthon beszéljen, hogy ne zavarjuk meg a szlovák ifjúságot az egészséges lelki és morális fejlődésben. 

Ne aggódjon, miniszter úr. Úgy látszik Önt is nagyon sokszor és nagyon intenzíven zavarhatta meg valami külső tényező, hogy agyilag ide fejlődött és ennek ellenére mire vitte? A magyarokat utáló 63%-nyi szlovák nyolcadikosból is lehet még ugyanígy egyszer iskolaügyi miniszter… 

 

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!