Csütörtökön Szlovákiában járt José Piňera, a világ első, és eddig legsikeresebb nyugdíjreformjának az atyja.

Amikor 2003 végén  chilei tanulmányútra utaztak fő politikai döntéshozóink, még  nem tudhattuk,  pontosan hogyan  kéne hatástalanítani ketyegő  demográfiai bombánkat. Annyi világos volt mindenki számára, hogy Bismarck öröksége egyre nagyobb terheket ró ránk.  Dél-Amerikában pedig lehet inspirálódni a megoldást illetően.  José Pinera chilei reform guru, a világ első nyugdíjreformjának kiötlője a pár napos agytágítást követően elégedetten konstatálhatta: nálunk is összeállt a kritikus tömeg. Bal és jobboldali szakpolitikus egyaránt megértette, valóban mielőbbi változtatásokra van szükség.  Elmondható, hogy  a tanulmányút finanszírozása ezzel a Világbank egyik leghasznosabb befektetésének bizonyult hazánkban.

2OO5 január elsejével  az európai országok egyik úttörőjeként  Szlovákia is bevezette a többpilléres nyugdíjbiztosítási rendszert. Az öregségi nyugdíj-takarékosságról szóló törvény elfogadásával így nálunk is beindult a tőkefedezeti elven működő nyugdíjrendszer.

Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, a 2. pillér is megizmosodott. Jelenleg  mintegy másfél millió pénztártag spórol saját tőkeszámláján, kb. 60 milliárd koronára (2 milliárd euró) rúgó vagyonukat hat magánnyugdíjpénztár kezeli.

A rendszert a 2006-os választásokat követő balra tolódást követően persze komoly támadások érték:

  •  a 2. pillér fél évre átmenetileg megnyílt, melyet 9o ezren ki is használtak,
  •  a friss munkakezdők eddigi kötelező belépése  választhatóvá módosult, 
  •  állandósult a politikai nyomás  a 2. pillér súlyának csökkentésére és újabb megnyitására,
  •  felmerült egy állami nyugdíjpénztár létrehozása is, stb.

Irigység, osztálygyűlölet, hiú ábrándok kergetése, hogy valaki majd gondoskodik rólunk. Mind mind olyan emberi tulajdonságok, melyek felhasználásával sok szavazat szerezhető. Ha mindez demagógiával, populizmussal, félelemkeltéssel párosul,  akár 8 évig is kormányon tarthat bármilyen garnitúrát. Ennek vagyunk tanúi jelenleg Szlovákiában.

 hirdetes_810x300  

José Piňera azóta is rendületlenül járja a világot, lábnyoma egyre többfelé felbukkan. A többpilléres nygdíjbiztosítási rendszert már Románia, Bulgária, Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Kazahsztán, Horvátország, Macedónia, Ukrajna és Koszovó is bevezette.

Csütörtökön  Pozsonyban is megállt,  hogy újra elmagyarázza a dolgokat, újra rámutasson a lényegre. Ha  nő a nyugdíjasok és csökken az ovisok száma, evidens, hogy egy idő után  piramisjátékká válik a Bismarck kancellár által megalkotott felosztó-kiróvó alapú nyugdíj rendszer. Aki ennek ellenére e túlhaladott monstrum megerősítésére törekszik, az felelőtlen, káros politikus, aki rövidtávú céljait az ország hosszútávú érdekei elé helyezi. A régi nyugdíjrendszer  már csak az emberi alaptermészet miatt is halálra van ítélve. Hisz hosszútávon fenntarthatatlan minden, ha az emberek többsége a szabályok kijátszására koncentrál. A demográfiai helyzetről pedig még nem is beszéltünk. A kiutat csak egy olyan rendszer jelentheti, melyben  öregkori nyugdíjunkat az aktív életünk során összegyűjtött megtakarítasok garantálják.

Vannak persze komoly gondok is, mellyel foglalkoznunk kell. Ilyen a Szociális Biztosítóban kialakult többmilliárdos hiány, amivel kormányunk is rendszeresen riogat.  Ez a hiány, mely a felosztó-kiróvó rendszerben az átállás miatt jött létre, viszont nem más, mint az átállás ára. Nevezhetjük a pénztártagok megtakarításainak a saját tőkeszámláikon. Egyfajta hitel az államtól saját polgárai felé, mely  elkezd megtérülni, amint  15-20 év múlva sor kerül az  első nyugdíjak kifizetésére a 2., tőkefedezeti pillérből. Nem mellesleg csökkentve ezáltal a nyomást a társadalombiztosításra.

José Piňera  azt is elárulta, hogy rendszeresen számon tartja, hány éves a mindenkori legfiatalabb chilei, aki nem lépett be az új rendszerbe. Amint ugyanis ő is betölti  a nyugdíjkorhatárt,  a reformot megelőző régi rendszer Chilében képletesen is elföldelhető.

Kár, hogy Szlovákia a fentiek miatt jóval később jelentheti csak ki, hogy bye bye Bismarck.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!