A közvetlen elnökválasztás a demokrácia egyik legszebb, legnagyobb ajándéka.  Mi, állampolgárok dönthetünk szabadon az ország  első emberéről,  mi állampolgárok  mondhatjuk meg közvetlenül, ki a legjobb, legrátermettebb zászlóvivő közülünk. Értéket választunk, mely ezután az egész világon képvisel, reprezentál minket. Tetszik vagy sem. Szlovákia  eddigi rövid fennállása alatt államfőire bizony nem  lehetett büszke. A csehszlovák federáció  alig kétéves időszakától eltekintve, amikor Václav Havel személyében valódi ÁLLAMFŐNK volt, erőnkből csak és kizárólag üresfejű, kommunista káderekre futotta.

Irigyeljék bármennyire is  tőlünk  a pillanatnyi gazdasági helyzetünket, elvégzett reformjainkat, vagy a bevezett eurót, egyet nem szabad elfelejtenünk. Ez az ország továbbra sem tudott felnőni még ahhoz, hogy igazán JÓ államfőt válasszon magának. Ahogy már elhangzott, épp ez az, ami irigyelhetünk másoknál. Míg  cseh barátainknál Václav Havel és Václav Klaus személye eleve fogalom, addig az utóbbi időben gyakran lesajnált magyar testvéreink is Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László kaliberű államférfiak kiállítására voltak képesek. Gyakran erőn felül teljesítve, közvetlen elnökválasztás nélkül. Nekünk pedig jutottak a Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič szintű … alakok (a cifrább jelzőket most inkább hagyjuk).

Szombaton viszont újra értéket választunk. Értéket és márkát,  mely legalább öt évig a miénk marad. Ezért is fontos, hogy jól döntsünk.

Szlovákiai magyar választóként szerencsére elég könnyű helyzetben vagyunk, hisz jó esetben két jelölt az, aki a választási fülke magányában szóba jöhet számunkra. Az egyikről itt és itt már leírtam a véleményemet. De vajon miért szavazzunk Iveta Radičovára?

Iveta Radičová az a jelölt, aki hozni tudja mindazt, amit a magyar átlagválasztó  elvárhat tőle. Az egyetlen, akinek reális esélye van arra, hogy megfékezze a lassacskán mindent elborító vörös cunamit. Sőt, minderre  még  bőven rá is tesz egy lapáttal. Egy művelt, intelligens, szakértelemmel rendelkező politikus, aki eddigi pályája során már bizonyított, miközben nem mellesleg a hitelét is sikerült megőriznie. Bizonyított, hogy igenis alkalmas akár a létező legmagasabb funkció betöltésére is. (Az esetleges pártelnökség azért kicsit már más tészta). Kommunista múlttól mentes, aki akkor és ott csörgette a kulcsait és vonult fel gyertyával a kezében, ahol és amikor kellett.

Ugyanakkor persze vannak  hibái is, melyeket a hozzám hasonló szlovákiai magyar választópolgár bizony elég nehezen tud megbocsájtani. Azon parlamenti képviselők közé tartozik, akik szavazatukkal megerősítették a szégyenteljes Beneš dekrétumok érintetlenségét. A második olvasatba  nem támogatta a magyar nyelvű földrajzi és helyiségnevek használatának kérdését sem  a tankönyveinkben  (holott, voltak SDKU-s képviselők, akik ezt megtették).

 hirdetes_810x300  

Egyszóval nem egy Martin Bútora, aki szerintem a létező legjobb  államfője volna ennek az országnak. Mindez akár elég indok is lehetne ahhoz, hogy ínyenc választópolgárként, jobb megoldás híján inkább otthon maradjunk.

Egészen addig, mígnem egyfajta újkori keresztes hadjáratként egy új helyzet nem áll elő. Ha már a jobb és a baloldal, a liberalizmus vagy a kommunizmus között kell döntenünk, akkor én inkább a jobboldalt és a liberalizmust választom. Egyes, (merem remélni, hogy csak elvétve előforduló) klerikális fanatistákkal ellentétben, akik szerint 2009-ben egy kommunista Ivan Gašparovič jobb választás Szlovákiának, mint a liberális Iveta Radičová. Ha a múlt és a jövő van a mérleg két serpenyőjében,  akkor már inkább a jövőt választom. Ez ugyanis csakis rajtunk múlik.

Ezért szavazok az elnökválasztás első és második körében is Iveta Radičovára.

Következik a Körképen:
Miért szavazok Ivan Gašparovičra? – 2009. március 20. (péntek)

Tegnap a Körképen:

Miért szavazok František Mikloškora? – 2009. március 18. (szerda)

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!