Hétvégén szombaton újra képviselőket választunk az Európai Parlamentbe. Az idei elnökválasztáson motivációját vesztett polgárba bizony nem könnyű hitet verni. Mert ismét bebizonyosodott az a rég elfeledett dakota közmondás, miszerint „Ha a választások valamit meg tudnának változtatni, akkor már régen betiltották volna őket.“ De fel a fejjel, búslakodnunk lehet a pincében nótaszó mellett, újból itt vannak a választások, és elő kell keresnünk minden karikázó tehetségünket, hogy a legjobb tudásunk szerint válasszunk. Pár pontot összeállítottunk mi is, hogy egy cseppet motiváljuk a politikától megfáradt polgárokat, és hogy miért is menjünk el szavazni. Akkor lássuk is őket.

1. Esetleges elégedetlenségünket Szlovákia politikai kultúrájával és értékrendével kapcsolatosan nem a szavazás bojkottálásával kellene nyilvánosságra hoznunk. Ezer más módja van a véleményünk kinyilvánításának.

2. A szlovákiai magyar szavazók az EP-választásokon alacsony részvételükkel csak saját maguknak tesznek rosszat, mert:

3. Az EP-ből közvetve vagy közvetlenül pénz és támogatás vándorol képviselőinktől a magyarlakta régióba. Az öt év alatt számtalan pályázat, kulturális esemény, tanulmányi utak, polgári szervezet volt támogatva általuk. Egy színtiszta szlovák EP-képviselőkből álló alakulat könnyebben részesíti előnyben a saját régiójukat, mint a magyarlakta térséget.

4. Tévedés azt hinni, hogy képviselőinknek nincs esélye labdába rúgni. Minden hang és vélemény számít, mert mindegyik elindít valamit. Rosszabb esetben egy tömeges felháborodást.

 hirdetes_810x300  

5. Képviselőink által mi is részt vehetünk az EP-jogalkotásában és irányelvében. Szintén hiba azt hinni, hogy az egyszerű embereknek nincs beleszólása. Csak akarat kell hozzá; „nagy szöveg, jó megjelenés“ és mi is rávilágíthatunk általuk régiónk rossz dolgaira és azokra, amelyeket Brüsszelből nem látni.

6. Jelenleg Brüsszelben összpontosul a hatalom. Hiba lenne, ha nem lennénk a közelében. Tetszik vagy sem, évről évre egyre több jogkörről már nem itthon, hanem Brüsszelben döntenek. Így jó, ha van ott olyan, aki a mi érdekeinkre is ügyel.

És befejezésképpen:

7. A választói jog azon általános jogok közé tartozik, melyért háborúk dúltak. Keményen meg kellett érte küzdeni. Lemondani róla, majd pedig politikusainkat kritizálni, elmarasztalni őket, sajnos tipikus, de elég érthetetlen hozzáállás. Legyünk kicsit magunkkal szemben is igényesebbek. Követeljünk, de tegyünk is azért, hogy egyáltalán legyen kitől követelni.

Európa, akárcsak Szlovákia sorsának alakulás mindannyiunkat érint. Nem lehet szótlanul elmenni mellette, és struccként a homokba dugni a fejünket. Habár az is a véleménynyilvánításnak az egyik változata, de egy idő után biztos rájön az ember, hogy a homokban nem lehet lélegezni.

 hirdetes_810x300  

Megosztás:
Címkék: EP választások

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!