Többek között a szlovák kormány és a titkosszlogálat összefonódásáról a 90-es évektől egészen mostanáig, Igor Cibuláról és Ivan Lexáról, Mečiar fénykoráról, az orosz kapcsolatról és a kassai hallgatózásról, egy érdekes Gyurcsány-Fico szövetség felvetéséről, valamint a Patkány éveiről is olvashatunk  az alábbi cikkben, mely Ablonczy Bálint és Király Zsolt szerzőpáros tollából jelent meg a Heti Válaszban.

Miközben a szlovák politika egy része a szomszédunkat úgymond veszélyeztető pánmagyar sovinizmusról harsog, a múltban pozsonyi titkosszolgák próbálták a szervezett bűnözés segítségével destabilizálni hazánkat. Szlovákia Vladimír Mečiar idején Csehország euroatlanti integrációját kísérelte meg cigányellenesség szításával akadályozni.
Ha választás, akkor magyar kártya – az európai parlamenti voksolás előtt és után a szlovák politikai elit jelentős része vidáman veri a blattot. A legutolsó pozsonyi hisztéria Orbán Viktor esztergomi kampánygyűlésen elmondott szavai – „a választáson eldől, hányan képviselhetik a Kárpát-medencei magyarságot Brüsszelben és Strasbourgban” – miatt robbant ki. Robert Fico miniszterelnök formációja, a Smer kezdeményezésére összehívták a pozsonyi parlament rendkívüli ülését a szlovák állam területi épségét és biztonságát állítólag veszélyeztető kijelentés miatt. A nemzeti pártot (SNS) vezető Ján Slota szerint a Fidesz elnökének mondatai „bűzlenek a neonácizmustól és neofasizmustól”. Mindez azért is érdekes, mert ha szükséges, a szlovák politika titkosszolgálati manőverekkel keltette-kelti a magyar veszély képzetét a közvéleményben.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!