Úgy néz ki, hogy amíg mi a teória szintjén játszadoztunk Dr. Lelkes Lágyó elnökké választásának a gondolatával, addig a német komikus, Hape Kerkeling azt végre is hajtotta. Horst Schlämmer művésznév alatt ugyanis indul a következő októberi német kancellár-választásokon. A hirtelen megalapított liberális, konzervatív és baloldali párt, a Horst Schlämmer Pártjának (HSP) jelszava (amelyet még Bugár Béla Most-Híd pártjának marketingesei is megirigyelhetnének) Obama „Yes, we can“ jelszavából inspirálódott, és a „Yes, Weekend“-ben nyerte el végleges formáját.

Előzetes kimutatások még nincsenek, hogy hány német állampolgárt szólít meg a párt programja, de attól senki sem tart, hogy véletlenül megnyerné a választásokat. A párt említett programja mindenesetre ínycsiklandozó. Először is lehetővé tenné mindenki számára az ingyenes plasztikai műtéteket. Eltörölné az autóvezetők pontrendszerét. Saját kis városkáját, Grevenbroichot német világvárossá tenné, és minden ott lakó számára születésétől kezdve biztosítaná a 2500 eurós havi fizetést.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy fiktív jelölésről van szó, és Hape Kerkeling legújabb, egész estés német vígjátékának, a „Horst Schlämmer – Isch kandidiere!“ c. filmjének csinál egy jó kis reklámot. Ennek ellenére a német média is belement a játékba. A sajtókonferencián egész komoly kérdésekkel illették. Ő pedig össze is állított egy rövid kampányfilmet az októberi választásokra Németország közkedvelt rapperével, Bushiddal. Mindenesetre van stílusa az öregnek, és ha nálunk is fogják vetíteni a filmet, akkor beülünk rá egy csapolttal.

De ha mélyen belegondolok, akkor mi sem panaszkodhatunk, hogy nem lenne humor a poltikákban. Pl. Slota húzásai, Mečiar jópár évvel ezelőtti öregasszonyokat megsirató szívbemarkoló éneke, ami valljuk be, nemcsak az öregasszonyokat, hanem minden kemény férfi szívet megszorongatta; vagy a volt HZDS-es földművelésügyi és mezőgazdasági miniszter istállóban megtartott leköszönő sajtókonferenciája; Fico állandó aranyköpései, amelyek vetekednek Orbán dakota közmondásaival, akárcsak a Gyurcsány-egysorosak; a régi szép időkből Torgyán felszólalásai, a cseheknél pedig Klaus elnök az EU-elnökség alatt mondott véleménynyilvánításai mosolyogtatták meg a közérdeműt. Csak az a baj, hogy amíg Hape Kerkeling szórakoztatásból csinálja a dolgot, addig a fiúk ezt mind komolyan gondolják. Azt tudtam, hogy nevetni fogunk egész évben, de hogy ennyit, azt nem sejtettem.

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!