(Dóra rajzával). Sulík és Bugár esetleges közös választási listája azon áll vagy bukik, hogy a Most-Híd képes lesz-e feladni a Smerrel való közös kormányzás lehetőségét.

Mikuláš Dzurinda a múlt héten választások előtti koalíciót ajánlott Richard Sulíknak. Az SaS elnöke ezt el is fogadta, azzal a feltétellel, hogy a közös listát nem a kétszeres kormányfő Dzurinda, hanem az áprilisi elnökválasztáson majd egymillió szavazatot szerzett Iveta Radičová vezeti.  Miután ennek lehetőségét az SDKÚ-DS, és maga Iveta Radičová is  kategorikusan elutasította,  Sulík Bugár Bélával, a Most-Híd elnökével kezdett tárgyalni. Nézzük meg, milyen következményekkel járhat mindez a hazai politikai színtérre, 5 hónappal a parlamenti választások előtt.

Karikatúra: E.Dóra
Karikatúra: E.Dóra
SDKÚ-DS: A fentiekből világosan látható, hogy Mikuláš Dzurinda pozíciója pártja élén megrendíthetetlen. Még az az Iveta Radičová is kezes bárányként sorakozik fel mögötte, aki bizony nem is olyan régen még kilépését fontolgatta. Igencsak keményen foghatják őt, ha nem állt kötélnek. Sulik ultimátumának elutasítása egyben azt is jelzi, hogy a legerősebb ellenzéki párt elsősorban önmagában, és a gyakran rejtőzködő választóiban hisz. Nem engedve a média és egyes politikai elemzők nyomásának sem, akik  a szorosabb ellenzéki együttműködést bizony örömmel vennék (hogy  ennek mennyi realitás alapja van, ill. mennyibe is kerülne, most mellékes).

Az SDKÚ-DS döntésével abban szintén egyet lehet érteni , hogy ha  Dzurinda már eddig kihúzta,  150 nappal egy sorsdöntő parlamenti választások előtt lehetetlen „vajdát” cserélni.

SaS: Richard Sulik és pártja az eddigi teljesítményéért minden tiszteletet megérdemel, hisz  zöldmezős beruházásként  a semmiből indulva rövid időn belül a szlovák politikai paletta egyik meghatározó szereplőjévé vált.  Egyúttal azonban az is elmondható, hogy Sulik a reálpolitika szintjén láthatóan teljesen zöldfülű, aki bármennyire is jó szakember, a  politika műfaját élesben, menet közben  próbálja meg roham tempóban elsajátítani. Ez pedig óhatatlanul azzal jár, hogy gyakran elefántként  mozog a porcelánboltban.

Tény, hogy az SaS szemszögéből az ultimátum teljesen logikus és legitim lépés, hisz szavazóinak nagy része vagy első választó, vagy az  SDKÚ-DS proteszt szavazói, akik többek között éppen Mikuláš Dzurinda praktikái miatt fordultak el a párttól. A logika viszont sokszor édeskevés ahhoz, hogy  jó választási eredményt hozzon.

 hirdetes_810x300  

Az SaS elnöke a júniusi parlamenti választások közeledtével egyre populistább húrokat penget, miközben egyre jobban bele-belegabalyodik saját okfejtéseibe (pl. abba, hogy Mečiar pártja, a HZDS koalíciós partnerként elfogadható számára, Mikuláš Dzurinda a közös lista élén viszont már nem, vagy októberi nyilatkozata, amikor még egyértelműen az SaS önálló indulásáról beszélt a parlamenti választásokon, mostanra viszont már kétségbeesett partnerkeresésbe kezdett), ami könnyen azzal járhat, hogy a választásokon  hasra esik.

Pálfordulásának oka lehet az is, hogy Bugárhoz hasonlóan egyre kevésbé hisz abban, hogy egyedül célba érhet.  Tudja jól, hogy közvélemény-kutatást ugyan lehet venni, választási eredményt viszont már kevésbé. Lásd Szabad Fórum 2006-os példája, akiknek a támogatottsága pár héttel  a választások előtt csaknem a 7 %-ot nyaldosta, végül mégis az 5 %-os parlamenti küszöb alatt maradtak.

A kérdés viszont úgy is feltehető, hogy mikor higgyen az ember az SaS-nek, és mikor ne.

Most-Híd: A legkevésbé irigylésre méltó helyzetben talán ez a párt van. Bugárék ugyanis hasonlóan pengeélen táncolnak, így számukra hízelgő lehet az SaS ajánlata, hisz végre van valaki, aki partiba venné őket. Az SDKÚ-tól ugyanis hiába várták a közös lista lehetőségét, melyet az SaS megkapott. A Sulíkékkal való „összebútorozás” viszont kétélű fegyvert jelent. Hisz ne felejtsük, hogy az SaS azok közé a pártok közé tartozik, akik az SDKÚ-DS mellett világosan, minden körülmények között elutasítják a Smerrel való közös kormányzást. Tény, hogy Bugárék szintén tettek egy ilyen nyilatkozatot, a figyelmes olvasó ebben, majd Bastrnák Tibor blogbejegyzésében is könnyen észreveheti a jelenlegi kormánypártokkal „egyelőre semmilyen módon nem kívánunk együttműködni” megfogalmazásban rejlő kiskaput.

Ha összeállnak Sulíkkal, minden bizonnyal lőttek a Smerrel való kormányzás lehetőségének. Kérdés, megér-e  ez nekik  ennyit.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!