Mivel a Körképet is működtető Vox Juventae társulás által mi is  a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tagjai vagyunk, blogunkon is közzétesszük az ernyőszervezet hazafiassági törvénnyel kapcsolatos mai tiltakozó nyilatkozatát. Találkozunk 16.00 órakor a Parlament előtti  közös tüntetésen.

Mondjunk nemet a hazafiassági törvényre!

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tiltakozó nyilatkozata a 2010. április 27-i tiltakozó összejöveteleken

Csak az lehet hazafi, akinek van hazája! És, Petőfi szavaival szólva: „Haza csak ott van, hol jog is van”. A hazafisági törvény beterjesztői semmibe veszik a jogot – ezt naponta bizonyítják. Ezért ők nem kérhetik rajtunk számon a hazafiságot!

Egy állam akkor válik hazává, ha otthont teremt az állampolgárainak, ha tiszteletben tartja mindenki emberi méltóságát, szabadságát és identitását. A kötődés polgár és az állam között csak így erősödhet, kényszerítéssel semmiképp. Ennek a törvénynek a megalkotói mások emberi méltóságát naponta vonják kétségbe. Ezért nincs joguk ránk kényszeríteni semmiféle hazafiassági törvényt!

Hazafiságnak akkor van értelme, ha pozitív értékekkel párosul. Ennek a törvénynek a beterjesztői az abszurd végletekig jutva csak a hazafiság külső, formális jegyeit erőltetik ránk. Mi a törvényességet, az igazságosságot, a demokráciát és az emberi jogokat tisztelő polgárok vagyunk, ezért ezt a törvényt elutasítjuk.

Iskoláinkban hiányoznak a tankönyvek, a korszerű felszerelések, a pedagógusok bérei nevetségesek, ehelyett preambulumot, nemzeti zászlót kívánnak a hatalom képviselői kifüggeszteni az osztályok falaira. Mindezt az önkormányzatok és az iskolák költségvetéséből, tehát a mi adófizetői pénzünkből. Adófizetőkként, állampolgárokként kénytelenek vagyunk eltűrni, hogy politikailag szelektív és diszkriminatív módon osszák el az állami támogatást éppen azok, akik most a hazafiság kinyilvánítását kérik tőlünk számon. Tiltakozunk az ilyen bánásmód ellen!

Elutasítjuk a miniszterelnök kezdeményezését, hogy a parlament gyorsított eljárásban, egy nap alatt fogadja el a jogszabály részben módosított, de a lényegét tekintve azonos változatát. Tiltakozunk az ellen, hogy a politikusok ismét a rendes társadalmi vitát megkerülve, kampánytémává lealacsonyítva egy érzékeny és fontos kérdést, politikai tőkét próbálnak kovácsolni saját maguknak!

Elvárjuk, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának képviselői ezt a rossz törvényt ne csak hogy ne szavazzák meg, de véglegesen a történelem süllyesztőjébe küldjék, mert a 21. század Európájában ott a helye!

2010. április 27.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!