Szombaton földrengés rázta meg a szlovmagyar politikát, ehhez nem férhet kétség. A  benyomás egyértelmű: a mai felállásban nem fér el két magyar párt a szlovákiai politikai palettán. Noha legyen ez az állítás bármennyire is helyes vagy helytelen,  erre a tapasztalatra négy év múlva az urnáknál sokan emlékezni fognak.

Az egész kampánnyal kapcsolatban az az érzésem, hogy az MKP nem igazán ismeri a választóit. Ahogy azt egy januári postban írtam a felvidéki magyar békés típus, nem szereti a konfliktusokat, legalábbis a nagy többségük. Ha konfliktus, az nem csak szlovák-magyar, hanem magyar-magyar is. Viszont kérdés, hogy lehetett volna e más pozíció az árulózáson kívül, amibe Csákyék beleeveztek? Lettek volna pofás, ütős üzenetek tökös, karakteres emberektől? Ilyenekből az MKP rögtön kettőt is vesztett, a Hídbamenő Bugárt és Simont. Van olyan érzésem, hogy más út nem is nagyon kínálkozott, tekintettel a párt jelenlegi kapacitásaira.

Továbbá, hiányzik, krónikusan hiányzik a profi politikai marketing a párt fő arcai mögül. Mintha nem olvasnának újságot és néznének tévét, hogy hogyan is működik ez. Vagy csak elhitték Csáky 9% százalékát? Nem kommunikált sikeresen a Pál, lenne erről mit írni. Vagy egy kirívó példa: miért tartott hosszú hónapokba egy valamirevaló weblap elkészítése?

Az „újjászületéshez” a porból való feltámadáshoz (ha lehet ilyen szélsőségesen nézni a dolgokat) az isteneknek először porba kell hullaniuk. Duray nyugdíjba, szobatudósnak, Csákyt háttérembernek és entelektüell kalandokhoz, akár egy nagyon hiányzó szlovmagyar think-tank gründöléséhez, vezetéséhez. Berényi és Bárdos meg vegyen magához pár tökös fiatalt és járják az országot. A téma az utcán fog heverni, mindenhol. Másik útként ott van a szlovák politológusok, újságírok és politikusok „rémképe” a radikalizálódó MKP-ről (bár sokan közülük inkább örülnének neki). Az esély és a „kapacitás” megvan rá, de nem tudom elképzelni hogy 3-4 százaléknál többet ki tudnak hozni belőle. Több kell egy „lebo Maďar” krédónál. Valamint egy „lebo Bélánál” is. Mert megérdemeljük.

A szlovákiai magyarság tegnaptól új politikai kisérletbe kezdett, bár a „spolupráca” ideológiai és gyakorlati részletei még nincsenek kidolgozva. Legyen a parlamentbe jutott hét darab szlovákiai magyar képviselő politikával kapcsolatos motivációja bármilyen, ha akarják, ha nem a morális felelősség ezentúl az övék.

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!