Szavazással jobb oldalt. Kihívás előtt áll a Magyar Koalíció Pártja. Egy pártnak folyamatosan meg kell küzdenie a népszerűségért, de ez hatványozottan érvényes egy választási fiaskó után. A helyzete  most annyival nehezebb, hogy már egy másik magyar hátterű párttal is meg kell mérkőznie.

Számos MKP szimpatizáns azt veti a Most-Híd szemére, hogy anyagi érdekek motiválták a létrejöttét, ami majd a nemzeti érdekek szögre akasztását vonja maga után. A Most-Híd támogatói viszont úgy gondolják, hogy új színt vittek a politizálásba. A kissé elhasználódott és a többségi nemzet jelentős részét irritáló „kisebbségi párt” jelzőt szerették volna valamilyen formában elfogadhatóvá tenni. Bár a politikai tömörülés magyar jellegét megtartották, a mostanában igen népszerű szlovák-magyar megbékélés gondolatát tették a párt vezérelvévé. Amint látható, az ötlet igen sikeres  lett, még szlovák nemzetiségű választóktól is kaptak támogatást.

Az MKP-nak erősítenie kell. Bírálói szerint ez továbbra is a nemzeti vonalon történik. Tény, hogy a párt első sorban a magyar nemzetiségű választókat kívánja megszólítani. Ez elég lehet ahhoz, hogy talpon maradhasson, de hogy újra bekerülhessen a parlamentbe, már nem biztos.

Az MKP potenciális szavazóbázisa szűk és nagyon nehezen bővíthető. Ez valamelyest egybeesik a párt céljaival, mely alapvetően a magyar kisebbség érdekeinek a védelme. Ezen felül azonban a párt a szlovák politikai életben mindig is legdemokratikusabbak közé tartozott. Hogy Szlovákia beléphetett a NATO-ba és az Európai Unióba, illetve hogy létre jöhetett a „szlovák gazdasági csoda”, abban nagy része volt az MKP-nak is. A korábbi kormányokban a Magyar Koalíció Pártja az egyik legmegbízhatóbb partner volt. Külön értékelendő tény, hogy nem voltak jelentős korrupciós ügyei. Ennek ellenére a szlovák társadalom mégis okkal, ok nélkül viszolyog tőle. A kérdés az, akar-e ezen a Magyar Koalíció Pártja változtatni vagy sem?

A változásra vagy a megújulásra most már a szükség is készteti. Valami újat kellene kitalálni. Az egyik lehetőség , ha a párt nevet változtatna. Ez tulajdonképpen már régen esedékes, hiszen a mostani megnevezést már annak idején is csak ideiglenes megoldásnak szánták, napjainkban pedig már az igazságot sem fejezi ki, mert nincs összmagyar koalíció. Ezt talán lehetne felületes megoldásnak is nevezni, de mindannyian tudjuk, milyen fontos a külső. A konkurens párt elhagyta a stigmatikus „magyar” jelzőt, valami ilyennel megpróbálkozhatna az MKP is.

Természetesen az is segítene, ha az irányultsága változna. Mindez persze úgy, hogy alapvető célja, azaz a magyarság politikai képviselete, megmaradjon. Mivel a magyarság jól behatárolható vidéken él, az MKP mint nemzetiségi párt átdefiniálhatná magát egy deklaráltan regionális párttá. Erre korábban is voltak tendenciák, mely lehetne markánsabb. Ha a regionalitás a párt nevében is megfogalmazódna. Mivel a magyar vidéken szlovákok is élnek, így az ő érdekeiket is automatikusan felvállalná. Ezzel jelentős mértékben tompíthatná a nemzetiségi címkét, mi több, legnagyobb konkurense vitorlájából fogná ki a szelet.

Egy másik lehetőség szintén a regionalitáson alapulna, illetve azon, hogy szimpatizánsai jelentős része mivel foglalkozik, de már a politikai paletta alapján. Az MKP például agrárpárttá válhatna. Szlovákiában nincs a mezőgazdasággal foglalkozók érdekeit védő politikai alakulat, holott ennek itt nagy hagyományai vannak. Ezzel a megoldással szintén képviselni tudná a szlovák érdekeket is.

 hirdetes_810x300  

A nyitás harmadik lehetősége, hogy össznemzetiségi párttá alakuljon. Erre már volt precedens, az Együttélés más nemzetiségeket is megpróbált képviselni, és az MKP ma is kapcsolatban van velük. Hátránya, hogy az eddigi tapasztalatok alapján nem igen volt sikeres. Ez tovább mélyítené a nemzetiségi stigmát, miközben feltehetően nem hozna mérhetően több szavazatot. A többi nemzetiség helyzete sokban különbözik a magyarétól, más szóval nem érzik magukénak az MKP-t.

Egy igazi megújuláshoz természetesen belsőleg is meg kellene változnia. Ez viszont sokkal nehezebb. Egy külső megújulás, egy arculatváltozás, amely jobban hozzáigazítaná a pártot napjainkban társadalmi és politikai elvárásaihoz illetve erőviszonyaihoz, bizonyosan segítené a belső megújhodást, és dinamizmust adna a pártnak. Névváltoztatásra már korábban is volt példa a szlovák politikai életben. Éppen egy magyar pártból, a Független Magyar Kezdeményezésből lett Magyar Polgári Párt. De a Smernek is segített, hogy felvette a parlagon heverő, de Szlovákiában jól hangzó szociáldemokrácia kiegészítést.

A névváltoztatást akár hazárdnak is lehetne tekinteni, de most sürgősen cselekedni kell. Az MKP törzsválasztói valószínűleg megmaradnának, és jobb esetben további szimpatizánsokat szerezhetne. Bár ezzel egyelőre csak a vakolat változna, önmagában természetesen nem lenne garancia a sikerhez, de nagy valószínűséggel segítené a kilábalást a válságból, és erőt adhatna a belső megújuláshoz is.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 hirdetes_810x300  

Megosztás:
Címkék: MKP

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!