Négy fős parlamenti többség igencsak képes megkötni az ember kezét. Még akkor is, ha magáról a kormányfőről van szó. Iveta Radičová csütörtökön először szembesült „népe haragjával”, ijedten tapasztalva, mennyire törékeny is az a többség, mellyel kormányoz. Főleg, ha a bulvársajtó kelt hangulatot, és a saját választóit fordítja (egyébként jogosan) ellene, miközben a 35 %-os ellenzék jeges leheletét is a tarkóján érzi.

Jozef Mihál, a liberális Szabadság és Szolidaritás pártjának szociális minisztere képtelen volt féken tartani magát, és hét elejei sajtótájékoztatóján kikotyogta azt, amiről egyelőre még csak a konyhában beszéltek. Nevezetesen, hogy jövő januártól megszűnne az első három gyermek születésekor járó 829,86 eurós támogatás (151,37 eurós alapösszeg, ill. 678,49 euró kiegészítés, az ún. kocsipénz).

Mihál tervei szerint – mely a felháborodást kiváltotta – az eddigi gyakorlattal szemben megszűnt volna a születéskor járó egyszeri 678,49 eurós kiegészítő támogatás, és maradt volna csak a 151,37 eurós alapösszeg. Cserébe minden szülő, függetlenül attól, hogy a gyermek születése előtt dolgozott-e vagy sem,  a gyermek három éves koráig egységesen kapná a gyes alapösszegét, mely januártól az eddigi 151,37 euróról 180-190 euróra emelkedne. Fontos megjegyezni, hogy a gyes szedése mellett egyben a munkavégzés is lehetővé válna.

Mindezt a költségvetés kiadási oldalának „optimalizálása“ végett.

Hogy megszorítani nem is lesz olyan egyszerű, Radičová két nap után megtapasztalta. A Nový Čas szlovák bulvárnapilap Mihál sajtóját követően  nyomban ráállt a témára, és hatásos illusztrációkkal, szalagcímekkel, szerdán és csütörtökön is a témán lovagolt.

Mire a csütörtöki lapok kijöttek, Radicová már tudta, ez így nem fog menni, a javaslat tarthatatlan. Röviddel dél után Mihál miniszter jelenlétében „brífingen” jelentette be, hogy az elképzelés csak a szociális miniszter ötlete volt, és az is marad.

 hirdetes_810x300  

Ami az eset kapcsán Radičovánál érdekes: ha alig pár tíz millió eurónyi megszorítást két nap újságcikkeivel ilyen könnyen lapátra lehet tenni, vajon mi lesz akkor szeptembertől, ha Ivan Mikloš pénzügyminiszter bejelenti, milyen  átfogó, megszorító intézkedésekkel kívánja a GDP idei 8 %-os hiányát 2013-ra 3 %-ra szorítani, ami mintegy száz milliárd?

U.I. A sajtóosztályoknak is jó lesz figyelniük a kiadott nyilatkozatok terén, az események felgyorsult meneténél ugyanis nem biztos, hogy ami volt reggel, még délben, esetleg este is aktuális lesz.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!