A Körképen az utóbbi időben behatóan foglalkoztunk Komárommal, ezen belül is elsősorban a közelgő polgármester választással. Folytatva a megkezdett „hagyományt”, ezúttal az MKP polgármesterjelöltjével készítettünk  interjút. Stubendek László e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

Miért döntött úgy, hogy elindul a polgármesteri posztért?

A jelölés előtt sok biztatást kaptam barátoktól, ismerősöktől, de addig teljesen ismeretlen emberektől is. Nem volt könnyű döntés, tudatosítom ugyanis, hogy felelősséggel és rengeteg energia befektetésével jár.

Hol tart most Ön szerint a város, és milyen Komáromot szeretne látni maga 4 év múlva körül?

Komárom egy fantasztikus város, tele lehetőségekkel. Az utóbbi időben azonban nem sikerül kitűnnünk a szomszédos, hasonló nagyságrendű városok közül. Egyedülálló erődrendszerünk van, jó minőségű fürdővizünk, gyönyörű belvárosunk, a lakosság nagy része alapból két nyelvet beszél, mellettünk haladnak el európai szintű közúti, vasúti és vízi közlekedési folyosók. Ezeket a a lehetőségeket alig aknázzuk ki. Ugyanakkor tudom, nem mehet minden egy csapásra. Azt szeretném, ha négy év múlva már világos jövőkép lenne a város előtt, és az addig eltelt időben is azzal összhangban építkeznénk.

Melyek lesznek a választási programjának legfőbb pontjai, és konkrétan hogyan szeretné megvalósítani őket?

 hirdetes_810x300  

Most is születnek jó döntések, és vannak olyan területek, például a Komáromi Napok, amelyek szerintem kiválóan működnek, ugyanakkor most úgy építünk a már egyszer leaszfaltozott, Vág-töltésre bicikliutat, hogy Őrsújfaluról, Gadócról életveszélyes bejárni kerékpárral. A kiragadott példa csak egy, de mutatja, a város irányításából, legalábbis a legtöbb területről hiányzik a koncepció. Hosszú, közép-, és rövid távú tervekkel készülünk, ahol előbbi nem mond ellent az utóbbinak, és kiszámítható fejlődést tesz lehetővé.  Első helyen emelném ki mégis a munkahelyteremtést valamint a korrupció ellenességet.

El tudja képzelni a választások utáni együttműködést ellenfelével, és ha igen, milyen formában?

A város érdekében együtt lehet, és együtt is kell működni mindenkivel. Mindig is úgy gondoltam, hogy az összmunka, egymás erejének támogatása a legjobb út előre, de ahhoz egy irányba kell mozdulnunk. Az együttműködés pedig mindig a várost kell, hogy szolgálja, nem pedig egyéni érdekeket.
Remélem, hogy ellenfelem akkor is a városért fog dolgozni, ha nem ő kerül a polgármesteri székbe.

Önkormányzati képviselőként és helyi civilként több éve van a pályán. Miket tart eddigi pályafutása legnagyobb eredményeinek, melyek Komáromhoz köthetők?

1993 és 1998 közt alpolgármester, és a rendszerváltás óta képviselő vagyok. A városvezetés csapatmunka, és nem tulajdonítanám az elért eredményeket csak magamnak. Alpolgármesterségem alatt fejeztük be a Klapka tér átépítését, vagy vezettük ki a forgalmat a Tiszti Pavilon előtti térségből, újítottuk fel a Városházát, a Városi Művelődési Központot, felépítettük a Panoráma sportszállót. Ebben az időszakban történt az állami vagyon átkerülése városi tulajdonba, rendszerbe állítottuk a várost, létrehoztuk a városi rendőrséget. S mikor az akkori polgármester bankigazgató is lett, alpolgármester társammal szinte a teljes polgármesteri feladatkör ránk lett bízva. Ami nagyon szűken mégis hozzám köthető, hogy iparista diákjaimmal és néhány szakemberrel emberrel magunk, saját kezűleg raktuk össze a Városháza tornyában a trombitáló huszárt, ami mára már a város egyik nemzetközileg is regisztrált szimbólumává vált.

Miben jobb Ön ellenfelénél? Miért lenne Stubendek László a legjobb döntés a város élére?

Az öndicséret bűzlik, ezt a választókra hagynám 🙂

Mi a véleménye az egyes híresztelések szerint Komáromban tevékenykedő egyes érdekcsoportokról, gondolunk itt Varga Ferencre, Szabó Kamilra, stb. Milyen kapcsolatban áll velük?

A közös lista elutasítása után rögtön megindult a lejáratásunk és befeketítésünk, többek közt vállalkozói érdekek képviselésének vádjával. Üzletemberek mindig is voltak és lesznek a pártokban és környékükön. Az MKP városi szervezetében is több vállalkozó, üzlettulajdonos tevékenykedik. Varga Ferenc nem, de Szabó Kamil az MKP tagja, határozott véleménye van és ugyanúgy beleszól a döntéshozatalba, mint a többi aktív párttag.

Sorolja fel 3 kedvenc hazai, ill. határon túli politikusát (ebből legalább egy Szlovákiából és Magyarországról, indoklással együtt).

Nem csak nekünk, felvidéki magyaroknak, de mindenki számára példakép lehet Esterházy János. Személyi kényelmét feladva, bátran kiállt elvei, a magyarság és a keresztény értékrend mellett. Ugyanezt a kiállást tiszteltem Antall Józsefben is és František Mikloškoban is.

Milyen Stubendek László civilben?

Családommal szívesen járunk ki dunaradványi kertünkbe, ahol aztán, hál Istennek, fizikailag is igazán kikapcsolódhatunk.  A politikán kívül leginkább a Csemadokban tevékenykedem, ahol a kilencvenes évek közepétől vagyok a városi szervezet elnöke. Itt sok száz érdeklődővel, taggal tartjuk a rendszeres kapcsolatot. Fesztiválokat, kiállításokat, előadásokat szervezünk: Énekkarunk, a Concordia  (a tenor szólamban énekelek) országosan is a legjobbak közé tartozik. Vasárnaponként (szinte reggeltől estig) a Szent András-templom történelmi orgonáján játszom, egyaránt a magyar és szlovák miséken.  Mindezt persze a szabad időmben, sőt, szeretetből, mert  ezekért fizetség nem jár. S itt szeretném megköszönni családom, s barátaim támogatását, mert nélkülük nehéz lenne mindezt vállalni.

Ugyanezen kérdéseinket elküldtük Bastrnák Tibornak, a Most-Híd polgármester-jelöltjének  is, Komárom jelenlegi első embere azonban a megadott határidőig nem reagált megkeresésünkre.

Szavazni Stubendek Lászlóról és Bastrnák Tiborról portálunk jobb oldalán lehet.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!