A Smer elnökének hétvégi nyilatkozata után a szlovákiai magyaroknak fel kell tenniük a kérdést: elfogadható koalíciós partner-e Robert Fico a Most-Híd számára? Az MKP-nak, mint az Berényi Józseftől már elhangzott, nem az.

SDKÚ-DS, KDH és Most-Híd. Robert Fico pártja hétvégi közgyűlésén megnevezte azt a három pártot, melyekkel, ha úgy alakul, kormányozna. Bejelentése több fontos üzenetet is hordoz magában.

A márciusi választások után a legvalószínűbb koalíciós alternatívák ezek:

1. Smer – KDH – Most-Híd,

2. Smer – SDKU.

 hirdetes_810x300  

Az SDKÚ, KDH, Most-Híd hármas önmagában kevés a parlamenti többséghez, az SaS pedig az euró-mentőcsomaggal kapcsolatos eltérő véleménye miatt – a dolgok jelenlegi állása szerint – mint koalíciós partner, eleve szóba sem jöhet.

Piaci szereplőként marad még az MKP, amely egyértelműen kizárta a Smerrel való esetleges együttműködést, továbbá Matovičék Egyszerű Emberei, akik a stabilitási mechanizmus kérdésében hasonló véleményen vannak, mint az SaS, valamint az SNS és a HZDS, akik, ha be is jutnak a parlamentbe, eleve büdösek mindenki számára.

Fico elfogadható partnerei tehát Figeľ, Bugár és Dzurinda. A Smer elnöke szerint ez a négy párt képes együttműködni a legfontosabb kérdésekben, mint azt az előrehozott választások kihirdetése, az euró-mentőcsomag, vagy a költségvetés elfogadása bizonyította.

Ebből a négyesből az SDKÚ-DS tűnik a legvalószínűbb kiesőnek, mivel alapdokumentumában kizárta a Smerrel való kormányzást (bár Dzurindának, ha kell, nem okozna problémát megmagyarázni, miért is van szüksége Szlovákiának egy SMER-SDKÚ nagykoalícióra).  

Legvalószínűbb alternatívának így a Smer – KDH – Most-Híd hármas tűnik. Annál is inkább, mivel sem Bugár, sem a KDH elnöke eddig nem zárta ki a Smerrel való esetleges kormányzást. Figeľék azt szabták csak feltételként, hogy egy ilyen koalícióban akkor vennének részt, ha az hármas-koalíció.

A Smer elnökének hétvégi nyilatkozata után a szlovákiai magyaroknak fel kell tenniük a kérdést: elfogadható koalíciós partner-e Robert Fico a Most-Híd számára? (Az MKP-nak, mint az Berényi Józseftől már elhangzott, nem az). Amennyiben Bugár Béla számára igen, fontos volna megtudni, mi az a meghatározott nemzeti minimum, ha úgy tetszik szlovákiai magyar érdek, melynek elérése fontosabb a miniszteri bársonyszékeknél?

A célnak ugyanis az eredménynek kell lennie, nem a kompromisszumnak.

Király Zsolt

Az írás a szerző szubjektív véleménye, mely nem feltétlenül tükrözi a Körkép teljes szerzői gárdájának véleményét.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!