Hat hét múlva, március 10-én parlamenti választások lesznek. Nagy a valószínűsége annak, hogy a Fico vezette SMER nyeri meg a választásokat. Előfordulhat az is, hogy egyedül alakíthat(na) kormányt…

Fico lelkülete nem változott, bolsevik marad haláláig. Ahhoz, hogy ezt megértsük, hívjuk segítségül Márai Sándor bolsevizmus-definícióját: „…a bolsevizmus egyenlő a kisebbség kapzsi rémuralmával…“. Figyelve azonban Fico rétorikáját, bármennyire is szeretné bolsevik hajlamait kiélni, nem fogja megtenni. Egyrészt tanult Orbán esetéből, másrészt tudja, hogy egyedül alkotmányos többséget nem szerez, pedig nagyon kellene neki. Ehhez pedig koalíciós partner(ek) kell(enek).

Aki nyitott szemmel és füllel járja a világot, tapasztalhatja a KDH erőteljes közeledését a SMER-hez. Már a jelenlegi belügyminiszter, Lipšic is úgy beszél, hogy a KDH egyedül nem lép koalícióra a SMER-rel. Tehát nem utasítja el, hanem…lebegtet. Valószínű, hogy Ficonak valamilyen módon rendezni kell a viszonyát Magyarországgal és a szlovákiai magyar kisebbséggel is. Ehhez pedig kell egy olyan partner, aki szerinte még „nem feküdt le“ Orbánnak, de azért valamilyen módon mégis csak „magyarkodik“ és elfogadható a szlovákiai magyarok egy részének is.

ficofigel.jpg

Több koalíciós partnerre mint kettő tehát nem lesz szüksége. Ma még ez hihetetlenül hangzik, de meg merem kockáztatni, hogy elég magas valószínűségi mutatók mellett a leendő koalíciót a SMER, KDH és a MOST-HÍD fogja alkotni. A két jobboldali pártnak van akkora társadalmi támogatottsága a közvéleménykutatók szerint, hogy parlamenti pártok lesznek. Ezzel a koalícióval  Fico kihúzhatja  fél Európa méregfogát, megmutatja, hogy milyen jó gyerek meg européer, az EU szocialistái magasztalni fogják és lejegelheti az EU Néppártját is. Meg Gašparovičnak is igaza lesz… Azon felül ő lesz a jó gyerek, aki mint igazi szlovák hazafi (értsd: nacionalista) rendezte a viszonyt országa szomszédjával. A KDH meg a MOST-HÍD meg vályuközelbe kerülhet. A farkas jóllakik, a kecske is megtömi bendőjét és megmarad egészben a káposzta is!  Mi kell még ettől több? Hát ezt akarjuk?

 hirdetes_810x300  

Agárdy Gábor

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!