Ma Komáromban tartja kihelyezett ülését a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága.Ugyanúgy, ahogy korábban már a kárpátaljai Beregszász (2011.04.27.), szlovéniai Lendva, (2011.06.29) vagy az erdélyi Nagyszalonta (2011.10.19.) esetében is megtörtént.

A magyar Külügyminisztérium ugyanis természetesnek tartja, hogy a Nemzeti Összetartozás Bizottsága – mely 2010 év végén a határon túli magyarság kérdéskörével önállóan foglalkozó fórumként jött létre – közvetlen tartson kapcsolatot a határon túli magyarsággal.

A találkozót megelőző nap a szlovák fél, Pavol Paška házelnök személyében heves tiltakozását fejezte ki a kihelyezett ülés miatt. 

paska.jpg

"Schengen nem szüntette meg a nemzetállamok határait, csak eltávolította a határátlépés korlátait. (…) Szlovákia önálló, szuverén állam. Ezek az urak, a magyar Országgyűlésből Szlovákia állampolgárairól jönnek beszélni. A találkozó témái szlovák állampolgárokat érintenek, akik Szlovákiában élnek, függetlenül attól, hogy vállalják a nemzetiségüket, és amennyire tudom, semmi sem változott azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia minden állampolgáráért a nemzeti parlament és a szlovák kormány felel".

Paška Kövér Lászlónak is levelet ír, melyben magyarázatot követel, s  kéri, hogy partnere biztosítsa: kapcsolataik kölcsönös tiszteleten, egyenjogúságon alapulnak majd.

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla, a Most – Híd vegyespárt elnöke a kihelyezett ülést "ismétlődő hibának" nevezte. Leszögezte, hogy pártja biztosan nem képviselteti magát a találkozón, mivel "nem járunk olyan helyekre, ahová nem hívtak meg" – fogalmazott.

Ennyit a tények, most pedig néhány gondolat velük kapcsolatban:

1. Felhozatalként a keddi szlovák cirkusz, annak mediális tálalása (mindenütt a TOP 2 hírek között volt a tegnapi sajtóban), és a mai ülés utáni várható újabb hangulatkeltés azt mutatja, vége a szlovák-magyar fegyverszünetnek, Pozsony újra előhúzta a magyar kártyát. Pavol Paška házelnök ismét ugyanazokat a félelmeket fogalmazta meg, melyek anno Sólyom László szlovákiai kiutasításához/be nem engedéséhez vezettek. Csakúgy, mint akkor, most is Robert Fico van hatalmon.

2. Tisztán látható, hogy ami az ukrán, román, vagy épp szlovén államhatalom részéről az ott élő magyar kisebbség vonatkozásában a kihelyezett bizottsági ülések kapcsán elfogadható, az Szlovákiában merev elutasítást, hisztériát vált ki. A szlovák fél gondolkodását jól mutatja Pavol Paška elejtett félmondata, miszerint "Schengen nem szüntette meg a nemzetállamok határait". Épp ez az, hogy Szlovákia (még) nem nemzetállam, egyelőre csak annak építése zajlik. Gőzerővel. A mai bizottsági ülés is valahol abból ered, hogy Trianon után a magyarság meghatározó része határon kívülre került, a jelenlegi magyar kormány pedig nyíltan felvállalja a határon túli magyarság kérdéskörét. Mi ebben a rossz?

3. A szlovákiai magyarság létszáma rohamosan, napi 17 fővel csökken. 20 év alatt ez 110 ezer fő elvesztését jelentette. Ilyen tempóban 50-70 év alatt végleg eltűnhet. A mai találkozó jó alkalmat kínál a résztvevőknek arra is (és ezt kéne ma hangsúlyozni a szlovák sajtó felé, a tollforgatók elszakadással, határrevízióval kapcsolatos kérdéseire), hogy megvitassák az asszimiláció okait, és megtalálják azokat a megoldási javaslatokat, melyek segítségével megállítható, vagy legalábbis csökkenthető a szlovákiai magyarság fogyása, ne adj Isten, javulás is elérhető. Hisz egy öntudatos, jogaival élni tudó, elégedett, nem másodrangú kisebbség Szlovákia egységét is erősíti.

kbu.jpg

kbu2.jpg

Az ülés hivatalos programja

4. Elnézve a bizottsági ülés hivatalos programját, személyi összetételét, úgy néz ki, a Most-Híd stratégái, kommunikátorai ezúttal elszámították magukat. Jelen esetben ugyanis nem a csúnya MKP és a békés együttműködést kínáló Most-Híd sztorijáról van szó. Bugáréknak így felesleges a Smerhez dörgölőzni. A kép ennél most jóval árnyaltabb. A jelenlévők között ugyanis az MKP elnökén, Berényi Józsefen kívül ott van szinte a teljes szlovákiai magyar civil, szakmai, pedagógiai, egyházi képviselet (nyitrai és komáromi egyetem, Fórum Intézet, Kerekasztal, Pedagógusszövetség, egyházi személyek, ifjúsági szervezetek). Akik legitim módon, legitim formában egyeztetnek megoldásra váró kérdésekről azzal a Magyarországgal, mely akarjuk vagy sem, megmaradásunk egyik(!) záloga.

Bugár Béla nagyon egyedül maradt. Ebből kimaradni, a kihelyezett ülés-sorozatot pedig "ismétlődő hibának" nevezni stratégiai hiba. Aki kimarad, az lemarad, és marad az elszlovákosodás!

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!