Frešo, Beňová vagy Krajcer. Melyikük üti ki a másikat?

Pozsony-megye az egyetlen az országban, ahol a legutóbbi választásokon nyerni tudott a jobboldal. Mindenütt másott tarolt a Smer. Idén ez is elveszhet, Pavol Frešonak ugyanis jobboldali kihívója akadt.

A Nova, ahogy az várható volt, a napokban bejelentette, Daniel Krajcer volt kulturális miniszter (korábban SaS) személyében saját megyefőnök jelöltet indít. Frešo így – hiába a széles koalíció – , könnyen fűbe haraphat novemberben, Beňová (Smer) pedig lazán nyerhet.

Mi vezérelte a Nova-t?

Daniel Lipšic egy ideje országszerte azzal kampányol, hogy Szlovákiának (új) vezetőre van szüksége. Értsd őrá, aki majd a baloldal ellen induló seregeket vezetheti. Ehhez viszont előbb az SDKÚ-t kell végleg meggyengítenie. Figeľ ebből a szempontból eleve szóba sem jöhet, hiszen a KDH elnökének kb. annyi karizmája van, mint bármelyik olvasónknak. Bugár meg ugye magyar…

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Frešo ellenben az SDKÚ elnöke, aki egy elbukott választás után nehezen maradhatna a párt élén (házon belül is többen erre játszanak, így helyzete cseppet sem irigylésre méltó.)

 hirdetes_810x300  

Lipšicék így valójában csak meglépték azt, amit mindenki várt tőlük. Miután Frešo széles koalíciójából (a jelenlegi megyefőnököt az SDKÚ, KDH, MKP, SaS, a Most-Híd és az OKS is támogatja) nem kértek, alternatívát kínálnak. Két jelölt indul így ugyanazokért a szavazatokért, melyekből amúgy is kevés lesz, a megyei választásokon általában rendkívül alacsony választási részvétel miatt.

Frešo cseppet sem könnyű helyzete viszont nem teljesen reménytelen, a Nova mellényéről pedig könnyen kiderülhet, hogy nagyobb a kelleténél. Amennyiben ugyanis Monika Beňovának nem sikerül első körben nyernie, a második körbe jutott jobboldali jelölt lélektani előnybe kerülhet.

Amennyiben ez a személy Frešo lesz, Krajceréknak nem marad más hátra, mint beállniuk a széles koalíció mögé. A különutas Nova spin doktorai pedig agyalhatnak tovább az (önjelölt) vezér új arculatán.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!
 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!