A parlament rendkívüli ülésén ma tárgyalta újra a terrorizmus-ellenes törvényjavaslatot, melyet Andrej Kiska köztársasági elnök megvétózott. Az ellenzék minden kiegészítő és módosító javaslatát elvetette a parlament, így a törvényjavaslat változatlan formában került megszavazásra. A végeredmény: 79 igen (Smer), 1 nem (az ellenzékiek közül egyedül teremben maradt Martin Fronc -KDH szavatával), ezzel megtörték az elnöki vétót.

 

Az ellenzék számos problémát felvetett a törvénycsomaggal kapcsolatban – a Smer érdemben nem reagált

 

A felszólalások délután 14:00-kor kezdődtek. A legtöbb képviselő a törvényjavaslatot a rendőrállam bevezetésének eszközeként értékelte. Felszólalásaikban figyelmeztettek, ha egy törvény lehetőséget ad visszaélésekre, azzal vissza is élnek.

 hirdetes_300x300  

 

Ľubomír Galko (SaS) szerint a Smer nem arra kapott megbízást, hogy rendőrállamot építsen. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a parlament most megszavazzaa szerintük szabadságot korlátozó, és a lakosok megfélemlítésére alapozó törvényt, nagyon nehéz lesz megváltoztatni, vagy visszavonni a jövőben. A Smer képviselői érdemben nem vették védelmükbe saját törvényjavaslatukat.

 

Fico: Kiska emberjogi szenteskedő

 

A törvénycsomag értelmében a rendőrség, az ügyészség, a bíróság és titkosszolgálat januártól kiszélesített jogkörökkel rendelkezik. A Smer a terrorfenyegetettséggel indokolta az új hatáskörök szükségességét. Andrej Kiska köztársasági elnök szerint „a kormány nem mutatta ki egyértelműen, hogy olyan lenne a biztonsági helyzet Szlovákiában, amely indokolná 16 törvény módosítását, ráadásul gyorsított eljárásban. Mint ahogy azt sem, hogy a már létező törvények nem lennének elégségesek a lehetséges veszély elhárítására”.

 

Robert Fico kormányfő az elnöki vétóra úgy reagált: „Nem értem az államfő döntését, amivel visszaküldte a parlametnek újratárgyalásra a terrorellenes törvénycsomagot. Újra szavaznia kell a parlamentnek, ami azért rossz, mert valamilyen emberjogi szenteskedők, akik azt sem tudják, mi a pragmatikus reálpolitika, meghatározzák a törvényhozás ügymenetét Szlovákiában.”

 

TASR, Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!