A Smer-SD koronahercege régen Robert Kaliňák belügyminiszter volt, de vele mostanában problémák vannak. Jelenleg a pártnak nincs olyan koronahercege, aki képes lenne átvenni Robert Fico helyét a vezetésben. – mondta Ján Baránek politológus a TASR hírügynökségnek.

 

Ezzel Boris Zala Smeres EP-képviselő és alapító tag véleményére reagált, aki a   .týždeň hetilapnak adott interjújában erősen kritizálta a párt vezetését. Zala szerint a párt rossz irányba halad, megújulásra van szüksége és le kell cserélni a teljes vezetést.

 

Zala: támogatom a kormányt

 

 hirdetes_400x285  

„Nem a kormánypolitikára gondolok, támogatom ezt a kormányt. Robert Ficonak minden feltétel adott, hogy ezt a kormányt vezethesse, amely az egyedüli pozitív megoldást jelenti Szlovákia számára. Én csak azt szeretném  hogy egy új, mondern, progresszív és innovatív politikai garnitúra kapjon szerepet a pártvezetésben, akik képesek megszólítani a fiatalabb és középkorú generációt”

 

-nyilatkozta Zala a TASR hírügynökségnek.

 

A belügyminiszterrel kapcsolatban is megvan a véleménye Zalának. Mint ahogy azt már többször is elmondta, most is kijelentette, hogy már régen le kellett volna mondania, mert ez csak étel az ellenzék számára és nyomásnak teszik ki saját magukat.

 

Megszólalt  több EP-képviselő is

 

 

A képviselő véleményével Monika Flašíková Beňová is egyetért:

 

„Úgy gondolom, hogy Kaliňák miniszternek  meg kellett volna hoznia egy döntést, amelyet még nem hozott meg. Ezt még  a nyár előtt meg kellett volna tennie, így most nem lenne az ügy körül mindaz, ami jelenleg megfigyelhető. Egyszerűen egy szociáldemokrata kormány minisztere nem lehet egyszerre vállalkozó és miniszter is.”

 

Az EP-képviselőnő (aki szintén a Smer egyik alapító tagja) a TASR-nak adott interjújában kifejtette azt is, hogy szerinte Robert Fico mindent megtesz annak érdekében, hogy a belső konfliktusoknak és problémáknak vége legyen:

 

„Mindig mondta, hogy nem akarja  Mečiarként  vagy Dzurindaként végezni, végül is a Smer a HZDS és az SDKÚ bírálatából keletkezett. Hiszem, hogy Robo Ficonak van annyi tapasztalata és ítélőképessége, hogy lássa, ráléptünk erre az útra és ez a folyamatot meg kell állítani.  Ezt csak úgy lehet, ha következetesek leszünk a rossz lépéseinkkel és az azokat okozó személyekkel szemben.”

 

A témában megszólaltatták Vladimír Maňka és Monika Smolková EP-képviselőket is. Előbbe egyetért azzal, hogy egy politikusnak erkölcsi kudarc esetén távoznia kell. Maňka szerint azonban senki sem bizonyította az ellenzék állításait. Ő nem tarja jó dolognak a párt belügyeinek médián keresztül történő megvitatását.

 

Smolková szerint a pártnak csak Robert Fico lehet a vezetője, mást nem tudna elképzelni a helyére, ám alacsonyabb szinteken lehetne változtatni.  Kaliňákkal kapcsolatban elmondta, hogy mivel csalás gyanúja áll fenn, a vizsgálat lezárultáig fel kellene függesztenie miniszterségét, így eloszlatná a gyanút, hogy befolyásolhatja a vizsgálatot.

 

Baránek szerint Fico  pozíciója meggyengült

 

Ján Baránek elemző szerint Fico a párton belül betöltött pozíciója már nem olyan szilárd, mint régen volt, kevésbé domináns.

 

„Ha jól emlékszem, a múltban hasonló még nem történt, ez az első alkalom, hogy ilyen fenntartásokat fogalmaztak meg. Ez minden bizonnyal Fico és a Smer-vezetés meggyengülésének jele.”

 

Nem tartja viszont valószínűnek, hogy bármi is változzon a Smeren belül. Elsősorban Ficonak nincs helyettese, a párt a szlovák EU-elnökség alatt nem fog most ezzel foglalkozni, és ameddig az ellenzéki pártok tovább folytatják a tüntetéssorozatot, Kaliňák nem fog lemondani.

 

„Ezek amolyan fékek.  Kaliňák lemondását az ellenzék automatikusan politikai sikerként értelmezné, amit a Smer szeretne megelőzni.”

 

forrás: teraz.sk
kép: aktualne.atlas.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!