Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia kész megvétózni bármelyik Brexit-megállapodást, amely korlátozná polgáraik munkavállalási jogait Nagy-Britanniában – idézte a Reuters hírügynökség Robert Fico szlovák kormányfőt.

 

A miniszterelnök szombaton,adott interjújában azt nyilatkozta, hogy az EU álláspontjában változás következett be, a migránsválság kapcsán a kötelező betelepítési kvóták vitáját felváltotta a „rugalmas szolidaritás” elve.

 

Összefognak a britekkel szemben

 

 hirdetes_810x300  

Fico kiemelte, hogy a kötelező betelepítési kvóták elutasításán kívül van még egy fontos terület, ahol a Visegrádi Országok (V4-ek) együttműködnek, és ez polgárai munkavállalási jogainak védelme Nagy-Britanniával szemben.

 

„A V4-es országok nem kötnek kompromisszumot. Ha úgy találjuk, hogy nem bánnak egyenlően a Nagy-Britanniában élő és dolgozó emberekkel, akkor megvétózunk bármiféle megállapodást az EU és Nagy-Britannia között (…) Azt hiszem, Nagy-Britannia tisztában van azzal, hogy ez egy olyan kérdés számunkra, ami nem alku tárgya”

 

Fico Angela Merkel szavait felhasználva arról is beszélt, hogy nem híve a „mazsolázás” politikájának, vagyis Nagy-Britannia nem kaphat hozzáférést az uniós piachoz anélkül, hogy ne biztosítaná az uniós állampolgárok munkavállalási jogát.

 

Fico: A migráció terén többet vártam a pénteki csúcstól

 

A szlovák kormányfő elismerte azt is, hogy a migráció kérdésében ő is többet várt a pénteki találkozótó, de ennek ellenére elégedett, hogy a külső határok védelme egyre nagyobb figyelmet kap. Hozzátette, a V4-ek továbbra is közös javaslatokkal fog előállni, amelyek az országok Szovjetunióval kapcsolatos történelmi háttere miatt néha sokkal gyakorlatiasabbak.

 

„De a V4 sosem akarna az EU ellen lépni. Tartjuk az eredeti álláspontunkat, de nem erőltetjük azon az áron, hogy kárt okozzunk az EU-nak”

 

Fliuch.org

Nyitókép: Fliuch.org

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!