Az R7-es gyorsforgalmi út építésének negatív következményei, a megyei úthálózat felújítása és karbantartása, a szociális intézmények helyzete, az ivóvízvédelem és a csatornahálózat megóvása – ezek lesznek Nagyszombat megye vezetése és  Jozef Viskupič megyefőnök prioritásai a Dunaszerdahelyi járásban az elkövetkező öt évben.

 

Hétfőn Dunaszerdahelyen találkoztak a járás polgármesterei, valamint Nagyszombat Megye Önkormányzatának vezetése, hogy áttekintsék a járás problémáit, lehetőségeit és a megoldásra váró feladatokat.

 

A Körkép.sk a találkozó után Jozef Viskupič megyefőnököt, Berényi József (MKP) megyei alelnököt és Hájos Zoltánt (MKP) Dunaszerdahely polgármesterét, megyei képviselőt kérdezte a találkozó részleteiről.

 

 hirdetes_810x300  

 

Új kulturális projektet jelentenek be

 

Viskupič a Körképnek válaszolva először beszélt arról, hogy megyei alelnökeivel egy egyedi, komoly kulturális projekt bejelentése előtt állnak, melyről hamarosabb bővebb tájékoztatást adunk.

 

A Körkép.sk korábban megkérdezte a járás polgármestereinek véleményét is a régió legégetőbb feladatairól:

 

Csallóköz problémáit és lehetőségeit méri fel Nagyszombat megye vezetése Dunaszerdahelyen

 

A hétfői volt már az ötödik járás, ahová a megyei vezetés megválasztása óta ellátogatott. Viskupič szeretné láthatóbbá tenni az általa vezetett megyei intézményt, ezért a hasonló találkozók mellett a megyében található 17 város polgármesterével rendszeres egyeztetéseket kíván folytatni.

 

 

A munkatalálkozón több témát is érintettek. A legfontosabb közülük az R7-es gyorsforgalmi út építésének negatív következményei, mely nagyon igénybe veszi a megyei fenntartású másod és harmadrendű  utakat. A polgármesterek elmondták, attól tartanak, hogy az építkezés nemcsak az úthálózatot teheti tönkre, hanem napi szinten negatívan befolyásolhatja a régió lakosainak életét.

 

Az ivóvíz kérdése továbbra is megoldatlan feladat

 

További specifikus problémaként merült fel az ivóvíz, a csallóközi vízkészlet és annak védelme, illetve a csatornahálózat és a szennyvíz kérdése.

 

„A 19. század problémája a 21. században sincs még megoldva és kezd prioritássá válni. De ez nem csak megyei hatásköre, hanem jóval túlmutat azon. Ezért szeretnénk országos témát csinálni  a vízhálózat és a szennyvíz kérdéséből. Célunk, hogy egységesítsük a megyei álláspontot a közös érdekképviselet érdekében, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem megoldást is találjunk”

 

– fogalmazott a megyefőnök.

 

 

Az úthálózat kapcsán komoly problémát jelent annak elégtelen finanszírozása. Az idei évre alig 10 millió euró van a megyei költségvetésből előirányozva útkarbantartásra és felújításra, miközben a megyéhez 1200 kilométer másod- és harmadrendű út tartozik, amihez további 300 kilométer állami út párosul. Ráadásul megyei szinten épp a Dunaszerdahelyi járásban a legsűrűbb az úthálózat. „Van tehát mit csinálni“ – fogalmazott a Viskupič.

 

A Dunaszerdahelyi és Galántai járás kapja a kiadások 40 százalékát

 

Berényi József (MKP) megyei alelnök elmondta, hogy a képviselőtestület elé kerülő költségvetési tervezetben járási bontásban a Dunaszerdahelyi és Galántai járás az iskolaügy, kultúra és szociális jellegű kiadások tekintetében a tőkekiadások 40 százalékát kapja.

 

Hájos Zoltán házigazdaként úgy fogalmazott, hogy a a járás polgármesterei  üdvözölték a munkatalálkozót és érdekeltek abban, hogy kéréseik és javaslataik hatékonyan előterjesztésre kerülhessenek. Megyei képviselőként korrektnak nevezte az MKP frakció és a szlovák partnerekkel való eddigi együttműködést.

 

 

Elhangzott az is, hogy február 8-án a nyolc megyefőnök Érsek Árpád közlekedésügyi miniszterrel találkozik, ahol Nagyszombat megye a Dunaszerdahelyi és Galántai járás problémáit is fel fogja vetni. Mégpedig leginkább az R7-es építésének negatív következményeivel és a kerékpárutakkal kapcsolatban.

 

Megyei szintű OĽaNO – MKP együttműködés

 

A Körkép.sk azon kérdésére, hogy hogyan értékelik az eddigi megyei együttműködést,  Jozef Viskupič elmondta, hogy Nagyszombat megye az egyedüli az országban, ahol a jelenlegi Smer – SNS – Most-Híd koalíció „ki lett söpörve”, ami  „érdemi munkát tesz lehetővé.”

 

Berényi József pedig bízik abban, hogy az OĽaNO – MKP, valamint a megyei többséget alkotó klubok közti jó kapcsolat és pozitív tapasztalat segíthet az MKP-nak  2020-as parlamenti választások előtt is.

 

Körkép.sk/KZS

Képek: Archív és Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!