Alig 72 óra telt el azóta, hogy kiderült, bestiálisan meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó riportert és menyasszonyát, az események pedig hatalmas fordulatot vettek.

 

A Körképen percről percre követjük a csütörtöki nap (március 1. ) fejleményeit.

 

Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos összes cikkünk itt olvasható.

 

20:20 – Az Aktuality.sk hírportál információi szerint ha Robert Kaliňák nem mond le egy héten belül, beadja lemondását az igazságügyi miniszteri posztról. Bugár ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „Žitňanská miniszterasszony is részt vett az elnökség ülésén, ahol a mostani állásfoglalásunkat megfogalmaztuk”

 hirdetes_400x285  

 

A koalícióból való kilépésről a párt Országos Tanácsa dönt – mondta Bugár -, hogy mikor hívja össze, az kérdéses maradt: 

 

„Összehívom, amikor szükség lesz rá”

 

18:42 – A sajtó képviselői próbálják rábírni Bugárt, hogy elárulja, mennyi időt adnak Kaliňáknak a elmondásra, de kikerüli a választ. 

 

Bugár: Nem hiszem, hogy a kormányt is fel kellene áldozni

 

18:36 – Bugár szerint továbbra is feltételként szabja meg a „további tárgyalásokon”, hogy Robert Kaliňák belügyminiszternek le kell mondania. „De az, akinek ezt a helyzetet kezelnie kell, az a Smer”.

 

Ki kell bővíteni a nyomozócsoportot külföldi szakértőkkel Ne öntsünk olajat a tűzre Bugár igyekezett megnyugtatni a közvéleményt Kaliňáknak mennie kell. De tudatosítjuk azt is, hogy a helyzet megnyugtatása érdekében ez ügyben a Smernek kell lépnie

 

18:32 – Bugár: Kuciak és párja meggyilkolásának kivizsgálása a Most-Hídnál prioritást élvez. Elmondása szerint Most-Híd tudatában van, hogy az emberek joggal háborodtak fel az eset kapcsán. 

 

de nagyon veszélyesnek tartja, hogy az emberek haragját arra akarja felhasználni, hogy fokozza a feszültséget.

 

18:24 – Élőben a sajtótájékoztató itt követhető

 

 

18:19 – Bugár Béla sajtótájékoztatójára várhatóan 18:30-kor kerül sor.

 

18:17 – Fico magyarázata, miért nem kísérték el a Smer rendezvényére párttársai: 

 

„Más körülmények között itt most a Smer több képviselője is fellépett volna, talán mondtunk volna együtt pár tréfát vagy vidám történetet, de végül máshogy döntöttünk, mert tudatában vagyunk a helyzet súlyosságának”

 

17:32 – Így rohant el Gál Gábor a sajtó elől: 

 

 

17:23 – Gál úr, ne akarja, hogy üldözzük – kiabálták az újságírók Gál Gábor most-hidas frakcióvezető után, aki a vegyespárt elnökségi ülését követően elmenekült a sajtó elől.

 

17:19 – Peter Krajňák most-hidas oktatási államtitkár már elhagyta a Most-Híd elnökségi ülésének helyszínét. A sajtónak nem nyilatkozott, a döntésekről valószínűleg Bugár Béla tesz bejelentést. Azt egyelőre nem lehet tudni, mikor tart sajtótájékoztatót.

 

16:49 – A Smer ma Pozsonyban megtartja hagyományos nőnapi  ünnepségét – értesítette a sajtót Patrícia Macíková, a kormányhivatal munkatársa. Fico is ott lesz a rendezvényen. A Denník N fotója az akcióról, amely 17.00-kor kezdődik.

 

 

16:48 – Tibor Gašpar rendőr-főkapitány sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta, hogy Kuciak meggyilkolásával kapcsolatban 7 embert vettek őrizetbe, és hogy a legújabb nyomok a szlovák Legfelsőbb Bírósághoz vezetnek. 

 

A Legfelsőbb Bíróság reakciójában arra hívta fel a figyelmet, hogy „ha a Legfelsőbb Bíróság elnöke tudott volna az iratokkal történő manipulációról, azonnal jelezte volna azt a hatóságoknak”.

 

16:32 – A pozsonyi buszmegállókra kiragasztgatták Ján Kuciak utolsó cikkéből az olasz maffia és a kormányközeli politikusok kapcsolatait ábrázoló sémát: 

 

Foto N – Tom‡? Benedikovi?

 

16.19 – A Speciális Ügyészség írásban utasította a Ján Kuciak újságíró és Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében eljáró nyomozókat, hogy semmilyen információt nem adhatnak ki az esettel kapcsolatban, míg azt előzetesen az ügyészség nem hagyja jóvá. Jana Tökölyová szóvivő szerint az utasítást faxon, postán a NAKA minden osztályának elküldték. (szerk. megj: ez Tibor Gašparra is vonatkozik)

 

16.11 – Az aktuality.sk főszerkesztője szerint nem volt információjuk a Legfelsőbb Bíróságon való korrupcióról, mely Radovan Bránik blogger szerint Ján Kuciak meggyilkolásának egyik indítéka.

 

Bránik verzióját Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is minden erejével erőlteti az emberekre. Bárdy állítja, hogy erről sem Bránikkal, sem Kuciakkal soha nem beszéltek.

 

15.59 – A kormány dezinformációs kampánya egyre szélesebb körben terjed. Célja, hogy a valódi felelősökről elterelje a figyelmet. Az alábbi összegző vélemény jól jellemzi a jelenlegi helyzetet:

 

„Hamarosan senki sem fogja magát kiismerni ebben. Világos, hogy sokan próbálják meglovagolni a hullámot, de hogyan tudná az egyszerű ember, akinek esélye sincs mindent aprólékosan olvasni és figyelni, eldönteni, hogy kinek higgyen? Ez tragédia. Millió verzió lesz, míg végül az emberek feladják. Az egyetlen esély, ha külföldi nyomozók veszik át a felügyeletet.”

 

 

15.47 – Kuciak kollégái, köztük Dag Daniš, az aktuality.sk kommentátora, ahol maga Kuciak is dolgozott, arra kérik a közvéleményt, hogy ignorálják a Bránik, Gašpar, Fico, Kaliňák, Bugár által erőltetett alternatív nyomvonalat.

 

 

15.34 – Tibor Gašpar országos rendőrfőnök és Bugár Béla pártelnök igyekszik elterelni a figyelmet az olasz maffia-szálról

 

Gašpar szerint a nyomok a Legfelsőbb Bíróságra és az ottani korrupcióra mutatnak. Radovan Bránik újságíró már korábban jelezte, hogy a gyilkosság az igazságszolgáltatás korrupciós hátterével is összefügghet. Bugár Béla közösségi oldalán szintén szorgalmasan reklámozza az ezzel kapcsolatos írást.

 

 

Bránik az Aktuálně.cz-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a Kuciak-gyilkosság a szlovák igazságszolgáltatásban dúló korrupcióval függhet össze. Konkrétan a bírósági iratok manipulálásával.

 

„Kiválasztott cégek csoportja jött létre, amely a megmagyarázhatatlan bírósági itéletekből él. A bírák egy része meg van vásárolva,“ mondta Bránik. „Rendes iparág jött létre körülötte, mely több tucat bírósági döntést eredményezett, melyek a kiválasztottak kis részének óriási gazdagságot hozott. Állam az államban jött létre“ – mondta.

 

15.29 – Kaliňák a közösségi oldalán magyarázkodik

 

Viacerí ste sa ma pýtali, čo konkrétne znamená, že som odhodlaný urobiť všetko, čo je v mojich silách, aby sa našli…

Gepostet von Robert Kaliňák am Donnerstag, 1. März 2018

 

A belügyminiszter továbbra sem tervezi lemondását. Ehelyett Facebook-oldalán arról ír, mennyi mindent tettek már az ügy felderítése érdekében és hogy a külföldi nyomozóhatóságokkal is együttműködnek.

 

15.25 – A Koalíciós Tanács után a pártelnökök a hátsó kijáraton keresztül, az újságírók kikerülésével távoztak.

 

15.20 – Az Europol minden segítséget megad Szlovákiának Ján Kuciak gyilkosságának felderítésére.

 

Az Europol szóvívője, Jan Op Gen Oorth a SME-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az ügyet az Unió korrupcióellenes ügynöksége, az OLAF is figyeli.

 

14.30 – A rendőrség Zemplénben razzia során hét személyt tartóztatott le – tájékoztatott Tibor Gašpar rendőrfőkapitány.

 

14.24 – OLaNO sajtótájékoztató

 

Bugár a demokrácia oldalán állt akkor, amikor a Mečiar-időszakban erre szükség volt. Ma talán az utolsó napja van arra, hogy felelős döntést hozzon. Azonnal távoznia kellene egy ilyen koalícióból. Hiszem, hogy ő ezt tudja. Még ma megtudjuk, hogy átlépi-e ezt az útkereszteződést vagy sem. Ha nem, politikailag végleg elveszett – fogalmazott Ján Budaj.

 

 

14.19 – Dana Meager (SNS), a Pénzügyminisztérium államtitkára az SaS szerint ismeri Antonio Vadalát és 2014-ben magas állami hivatalnokként Kalábriában szabadságolt a Vadala családnál.

 

14.14 – Az Európai Parlament is vizsgálatot indíthat

 

Az Európai Parlament vezetése és a politikai frakciók elnökei írásos folyamatot indítottak be annak érdekében, hogy döntés szülessen arról, küldöttséget küldjenek-e vagy sem Szlovákiába. A küldöttség Ján Kuciak meggyilkolásának körülményeit vizsgálná.

 

13.42 – Trošková és Vadala két évig együtt voltak

 

Robert Fico személyi titkára, az olasz maffiakapcsolatokkal vádolt Mária Trošková elárulta, hogy lánya két évig kapcsolatban élt az olasz maffia tagjának tartott Antonino Vadalával. A čas.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy kapcsolatuk azután szakadt meg, hogy Vadala feleségül vett egy olasz nőt. „Azóta nem is beszéltek,” mondta. Ugyanakkor visszautasította, hogy lánya bármilyen üzleti kapcsolatban állt volna Vadalával.

 

13.27 – A Főügyészség viszi tovább Kuciak cikkének vizsgálatát

 

A Főügyészség elemezte Ján Kuciak utolsó riportját, és 73 különböző, a cikkel összefüggő büntetőjogi esetet talált benne. Mindegyiket bekérette és alaposan elemzi.

 

13.2020 ezer eurós anyagi támogatás a meggyilkolt pár hozzátartozóinak

 

13.03 Iveta Radičová már rég nem vár semmilyen karakteres lépést a Most-Hídból

 

A korábbi kormányfő a Sme-nek nyilatkozva azt mondta, hogy nem várható el csak a rendőrség felé megfogalmazott elvárásokkal letudni az ügyet, közben pedig úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

 

„A Most-Hídtól már régen nem számítok semmilyen kemény megnyilvánulásra. Ez azonnali leváltást igényel.“ – mondta.

12.59 Gyengülhet a koalíció a történtek hatására

 

Igor Janckulík (korábban Sieť, jelenleg Most-Híd frakció) a Postoj.sk-nak és a DenníkN-nem elismerte, hogy tervezi a koalícióból való kilépést.

 

A Körkép.sk információi szerint Lucia Žitňanská is a lemondását fontolgatja, amennyiben Kaliňák és Gašpar marad a posztján.

 

Igor Janckulík. Kép: DenníkN

12.35 – Kiska lemondásra szólíthatja fel a kormányt

 

Elemzők szerint Andrej Kiska államfő vasárnap esti beszédében akár az egész kormányt lemondásra szólíthatja fel Minderről Michal Vašečka szociológus beszélt a közrádióban.

 

12.00 A pártok reakciói:

 

SNS – A párt nem kíván reagálni a Smer és az olasz maffia esetleges kapcsolatára, Az SNS alelnöke, Eva Smolíková úgy fogalmazott, hogy a Szlovák Nemzeti Párt a vizsgálat lezárultáig nem kíván reagálni a történtekre.

 

Spolu (Beblavý pártja): Fico lemondását, a kormány bukását és új választások kiírását követeli.  Véleményük szerint maga Fico veszélyezteti leginkább az ügy kivizsgálását.

 

Progresívne Slovensko: Felszólíta a parlamentet, hogy új, előrehozott választásokat írjon ki. Elmondásuk szerint „az államfő fiának elrablása óta még nem süllyedt ilyen mélyre az alkotmányossági rend az országban, mint most.” A parlamenten kívüli párt felszólította Andrej Kiskát is arra, hogy induljon a következő államfőválasztáson.

 

 

11.46 – A meggyilkolt Martina Kušnírová temetése pénteken, 15.00 órakor lesz az Eperjesi kerületben található Gregorovce községben. Ján Kuciak búcsúztatása a hétvégén lesz.

 

11.43 – Összeül a Most-Híd országos elnöksége, hogy megtárgyalják a koalícióban maradás vagy kilépés kérdését.

 

Háttérinformációk szerint Bugárék Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány távozását követeli.

Minderről elsőként nyilvánosan Rigó Konrád kulturális államtitkár nyilatkozott szerda este közösségi oldalán.

 

Rigó Konrád: Kaliňáknak és Gašparnak távoznia kell

 

11.35 – Martina Kušnírová édesanyja attól tart, hogy lánya meggyilkolásának kivizsgálása nem lesz megnyugtatóan kivizsgálva. A Joj TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy örülne, ha a nyomozást nem a szlovák rendőrség, hanem nemzetközi szervek vizsgálnák, akik nem érintettek a fejleményekben és nincsenek velük kapcsolatban.

 

11.28 – SaS sajtótájékoztató, Lucia Nicholsonová: „Felszólítjuk Gašpart, hogy fejezze be a széleskörű dezinformálást Ján Kuciak gyilkosságával kapcsolatban.”

 

11.23 – Sajtótájékoztatót tart az SaS. „A nyomok a miniszterelnökig vezetnek. Fico az olasz maffiával állhat kapcsolatban. Csakis ezzel magyarázható hiszterikus reakciója az ellenzék ellen. A független nyomozás megköveteli Kaliňák és Gašpar távozását. Fico cinkos lehet bűncselekmények elkövetésében” – fogalmazott Ľubomír Galko, a párt alelnöke.

 

„Maďarič távozásával elkezdődött a Smer szétesése. Danko és Bugár már azon kalkulál, mikor és hogyan meneküljenek a kormányból, hogy ne veszítsék el végleg esélyeiket az új választásokon” – mondta Galko.

 

 

11.19 – Pénteken az ország több mint 20 városában szerveznek menetet Ján Kuciak és menyasszonya emlékére, Több külföldi városban is hasonlóra készülnek.

 

11.18 – Az Európai Bizottság vizsgálni fogja, mire költötte el Szlovákia a mezőgazdaságra szánt uniós támogatásokat. Ján Kuciak meggyilkolása után Günther Oettinger uniós pénzügyi biztos nyilatkozta mindezt a Die Weltnek.

 

11.17 – Andrej Kiska államfő eddig nem kommentálta a Ján Kuciak meggyilkolásával kapcsolatos eseményeket, vasárnap este azonban a híradó után rendkívüli beszédet mond az STV1-es csatornáján.

 

Az Európai Bizottság vizsgálni fogja, mire költötte el Szlovákia a mezőgazdaságra szánt uniós támogatásokat. Ján Kuciak meggyilkolása után Günther Oettinger uniós pénzügyi biztos nyilatkozta mindezt a Die Weltnek.

 

11.15 – Ülésezik a Koalíciós Tanács, melyen sajtóhírek szerit Bugár Béla Kaliňák és Gašpar lemondását követelte. Úgy tudjuk, a Most-Hídban egyre növekszik azok száma, akik a koalícióból való kilépést javasolják.

 

10.59 – A rendőrség reggel razziát tartott Antonino Vadala házában Kelet-Szlovákiában. A maffiakapcsolatokkal gyanusított olasz vállalkozót és további személyeket letartóztattak és rendőrségi kihallgatásra vittek.

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

Felhasznált források: Körkép.sk, DenníkN, Sme, Aktuality.sk, TASR, SITA

Nyitókép: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!