Nyitókép: Körkép.sk

 

A Magyar Közösség Pártjának elnökét a 2018-as év értékelése után kérdeztük a jövő évi államfőválasztásról és a gútai Samu István kapcsán jelenleg forró témát szolgáltató Országos Elnökségi tag pártból való kizárásáról.

 

Évértékelőjében azt mondta, hogy 2018 sikerei jó alapot jelentenek 2019-re. Mikor kezdi meg ennek érdekében az államfőjelölti kampányát?

 

A kampánycsapat már összeállt, megvan a kampányfőnök neve is. Eddig az aláírások gyűjtése zajlott, amiket összegzünk. Jól állunk. Január első hetében kezdem a kampányt. Két hét alatt végig lehet járni az országot, én az elnöki kampányomban minimum kétszer szeretném ezt megtenni.

 hirdetes_810x300  

 

Addig is zajlik a kampányra való felkészülés. A csapat már dolgozik, kisvideók készülnek, a témák kidolgozása zajlik. Mindenki az önkormányzati választásokkal volt elfoglalva. Ez is egy kicsit hátráltatta a kezdést.

 

Mennyi aláírásnál tartanak jelenleg?

 

Összeszámolás alatt van, ezen a héten már ismert adat lesz. De biztató.

 

Az érdemi kampányra ezek szerint nem egész két hónapjuk áll majd rendelkezésre.

 

Nagyon intenzív kampány lesz.

 

Tanáremberként, ha jeggyel kellene értékelnie a párt teljesítményét 2018-ban, milyen osztályzatot adna?

 

Nehéz számmal értékelni. Volt, amiben jók voltunk, volt, amiben javulhatunk még. Ezt nehéz osztályzatok alapján bemérni. Úgy gondolom, hogy voltak olyan témáink, például a FUEN, vagy az önkormányzati választások, ahol jól teljesítettünk.

 

A felmérések nem ezt mutatják

 

Hogy az önkormányzati választásokon hol és miként mozdultunk meg, szerintem ez a reális mérés.

 

A Focus decemberben 3,3 százalékon mérte az MKP-t.

 

Az önkormányzati választásokon 3,96 százalékra teljesített az MKP, az a négy százalék ott van.

 

Menyhárt József. Kép: Körkép.sk

 

Egy relatív jó választási eredmény után mégis 3,3 százalékra méri a pártot a Focus.

 

Nézze meg, hogy kiket hogyan mér. Mi nem veszünk méréseket. A Focus az utóbbi időben érdekeseket mér. Ha megnézzük, Smer irányultságot látunk nálunk. Amit eddig relevánsnak tekintettünk, az már nem biztos, hogy releváns. Nem felméréseket kell nyerni, ezt már megmondták.

 

Ön azt nyilatkozta, hogy szeretné megugrani Bárdos Gyula öt évvel ezelőtti, 5,1 százalékos eredményét.

 

De most mit értünk ezalatt? Megugrani az nem azt jelenti, hogy átugrani, hanem megközelíteni ezt.

 

Úgy fogalmazott, hogy szeretné elérni az öt százalékot.

 

Így van.

 

Most viszont 2,2 százalékon áll.

 

Igen, de a kampány még be sem indult. A fő csapásirány januárban és februárban történik meg. A méréseket onnan kell nézni, amikor már mindenki terített és látjuk az összes jelöltet. A legerősebb kormánypárt még nem tette le a lapját.

 

A témákra visszatérve: az hogy gazdaságilag lemaradott térség vagyunk, az egy bizonyított dolog. Komáromtól keletre az országnak az ott élő magyar embereknek a frusztrációja abból is adódik, hogy anyagilag nem tudják a mindennapjaikat biztosítani.

 

Továbbá a nyelvhasználaton és a magyar iskola kérdésén túl meg kell mutatni azt is, hogy kisiskoláinkat meg kell tartani. Ezek mind olyan témák, amelyeket be fogunk mutatni, de ne szaladjunk elébe a dolgoknak.

 

Évértékelőjében azt is mondta, hogy konszolidálni kellett az MKP-t. Sikerült?

 

Én úgy gondolom, hogy van még mit tenni, csakúgy, mint mindenben. Láttuk azt, hogy személyi ambíciók sokszor feszültséget keltenek egy-egy helyi szervezetben. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy ez az alapszabály, amelyet most az MKP használ, rugalmatlanná vált. Ha lemegy a köztársaságielnök-választás és az EP-kampány is lezajlik, azt követően kell egy alapszabály-módosítást elvégezni.

 

Ez az alapszabály most konkrétan kizárta az egyik Országos Elnökségi tagot a pártból.

 

Ez az alapszabály konkrétan lehetővé tette azt, hogy egy frakció hozzon egy döntést, amelyet például egy Országos Elnökség is csak tudomásul tud venni. Persze vannak még lehetőségek, mert ez az ügy sincs teljesen lezárva. Vannak még továbblépési lehetőségek, de ilyen nem fordulhat elő egy normális pártban.

 

Ha tehát jól értem, pártelnökként most neheztel a gútai helyi szervezetre, hogy Samu Istvánnal kapcsolatban ezt a lépést meghozta?

 

Nem. Én nem neheztelek senkire. Azért vagyok dühös, hogy vannak olyan helyzeteink, amikor nem tudunk egymással zöld ágra vergődni. De azért ez egy hosszabb folyamat. Ilyet nem mondtam, hogy neheztelnék bárkire is.

 

Egy párt nem a szerelemről szól. Itt sokféle indíttatású emberek vannak, sokféle érkezéssel, származással, tervekkel, és ezt kell egyben tartani. Amikor egy helyi szervezetben az egóharc kerekedik felül, az senkinek nem jó.

 

Ha Menyhárt Józsefen múlott volna, akkor ilyen döntés nem születik?

 

Ha rajtam múlott volna, én is tagjai vagyok egy helyi szervezetnek Nyékvárkonyban, akkor alapvetően azzal kezdtem volna, hogy leülünk megbeszélni, hogy mi a probléma. Hol látjuk a feszültség forrását, hogy tudjuk oldani. Ha konkrétan Gútáról beszélünk, ők ezt többször megtették, ennek nyomai vannak. Az együttműködés megvolt, de most eljutottak egy olyan pontra, hogy úgy döntöttek, hogy vagy az egyik, vagy a másik. Hogy ezt hogy oldották meg, az egy másik lapra tartozik. Hogy mit enged meg az alapszabály, az is egy helyzet. Abban hiszek, hogy az ilyen dolgokat tárgyalással kell megoldani.

 

Ha tehát Menyhárt Józsefen múlott volna, akkor milyen döntés születik?

 

Ha rajtam múlott volna egy helyi szervezetben, én először leültem volna megbeszélni, Hogy aztán milyen döntés születik, az mindig az adott szervezettől, az emberek céljaitól és habitusától függ. Az én döntésem Gútára vonatkozóan abszolút nem releváns. Nem vagyok gútai…

 

…Viszont Samu István személyében egy tevékeny helyi politikus, egy országos elnökségi tag lett jelen pillanatban kizárva a pártból.

 

Igen, ez megtörtént, amit orvosolni a párt belső ügye. Egy konkurens pártnak is volt a Dunaszerdahelyi járásban hasonló turbulenciát okozó, még a 2014-es polgármesteri választások idején. Ennyire nem foglalkozott velük sose az ellenzék.

 

Ha igazságtalanság történik, mindegy, hogy az adott személynek milyen beosztása van a pártban. Ha valakinek igaza van, akkor azt az igazságot el kell fogadni.

 

És kinek van igaza most ebben a konkrét helyzetben?

 

Az Országos Elnökség meghallgatta mindkét véleményt, és úgy néz ki, hogy a kizárásra ítélt tag, az Etikai Bizottsághoz fordul. Megvárjuk a döntést. (szerk. megj.: időben az interjút követően Samu István jelezte is a közösségi oldalán, hogy beadvánnyal fordul a párt illetékes szervéhez.)

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!