Nyitókép: M1/YouTube/screenshot

 

Interjút adott a magyar közmédiának a volt szlovák miniszterelnök, Robert Fico (Smer-SD), aki egyebek mellett arról beszélt: legfontosabb célja egy olyan stabil kormánytöbbséget létrehozni Szlovákiában, mint amit Magyarországon Orbán Viktor és a Fidesz teremtett. A politikus az orosz-ukrán háborúról is hasonló véleményen van, mint a magyar miniszterelnök, és leszögezte: kormányra kerülése esetén leállítja az Ukrajnába irányuló szlovák fegyverszállításokat.

 

 „Aki követi a szlovák politikát, nagyon jól tudja, hogy a politikai stabilitás mindig az én pártomhoz volt köthető. Egy picit hasonlatosan az Ön hazájához, ahol a politikai stabilitás Orbán Viktor miniszterelnök és a Fideszhez kötődik”

 

– fogalmazott Fico.

 

 hirdetes_810x300  

A korábban négyszer is választást nyerő párt elnöke a M1-nek adott interjúban arról beszélt: amennyiben a szepetember végi előrehozott választásokon pártja, a Smer-SD győz, az első számú célja egy stabil kormányzás megteremtése lesz.

 

Fico azt mondta: az új kabinet feladata lesz a gazdaság stabilizálása, az elszabadult infláció és energiaárak kezelése. Ehhez a Magyarországon bevezetett intézkedéseket is mintául fogják venni.

 

„Én úgy gondolom, hogy ha a szankciók nem működnek, akkor valamit másképp kell csinálni. Valami mást kell találnunk. Ha a szankciók nem működnek – sőt ellenkezőleg, kárt okoznak számunkra –, akkor talán meg kellene változtatunk ezt a szankciós politikát”

 

 hangzott el az interjúban.

 

Hatalomra kerülése esetén leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat

 

Az EU szankciós politikáját – csak úgy mint a magyar miniszterelnök – Robert Fico is elhibázottnak tartja, majd kitért arra is, hogy szomorúan látja miszerint a V4-es együttműködés uniós szinten most nem a legideálisabb. Szerinte a korábbi hivatali ideje alatt sokkal jobban tudták Brüsszelben képviselni a visegrádi országok az érdekeiket. Esetleges újbóli hatalomra kerülése esetén ebben újra számítana Orbán Viktor támogatására.

 

„Ez nem Oroszország és Ukrajna közötti háború. Ez elsősorban az USA és a nyugati világ, valamint Oroszország közötti háború Ukrajnában”

 

– hangsúlyozta a volt miniszterelnök.

 

Az orosz-ukrán háborúról is hasonló álláspontot képviseli mint Budapest. Robert Fico szerint az olyan kis országok mint Szlovákia, Magyarország vagy Csehország szenvedik meg igazán a háború okozta károkat. A korábbi szlovák kormányfő leszögezte: hatalomra kerülése esetén leállítaná az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

 

„Úgy gondolom, hogy egy nem túl ütős béketerv is jobb, mint a háborús terv azaz, hogy folyamatosan meghosszabbítsuk a háborút Ukrajnában. Hogyha a pártom a kormánykoalíció része lesz, akkor mi leállítjuk a fegyverek szállítását Szlovákiából Ukrajnába, mert nem hiszünk abban, hogy ez a probléma megoldása”

 

– mondta.

 

 

M1

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.