Nyitókép: TA3, reprofoto

 

Szövetség helyett Magyar Szövetség, Simon Zsolt helyett Gyimesi György, Káčer sovinizmusával szemben magyar összefogás, emellett infrastruktúra-fejlesztés délen, nagyobb önkormányzati hatáskörök, kórházfejlesztás – ezek lehetnek az elkövetkező hónapokban a felvidéki magyar politizálás sarokkövei.

 

Legalábbis a Szövetség-Aliancia MKP platformjának elnöke szerint. Berényi József a TA3 műsorában számolt be az aktuális történésekről a választásokra készülő magyar képviselet részéről.

 

A Szövetség és a Magyar Fórum tárgyalásának meghiúsulásáról

 

Berényi szerint Simonék többet kértek, mint amennyit ők kínálni tudtak, bár az MKP elment a falig.

 

„Annak ellenére, hogy belementünk a névváltoztatásba, ami néhány hónappal a választások előtt nehéz kérdés, az MKP-nak pedig még inkább. Az egyetlen nyitott kérdés a befutó helyek voltak”

 

– mondta Berényi.

 

A platformelnök szerint ugyanakkor Simon mintha végig nem lett volna őszinte a tárgyalásokon, amit azzal indokolt, hogy már a két kisebbik platformmal való tárgyalások meghiúsulásának másnapján Simon egy kisebb szlovák párttal jelentett be együttműködést.

 

Úgy érzem, hogy ez előre el volt döntve a részéről

 

– mutatott rá Berényi.

 

Berényi József. Kép forrása: TA3, reprofoto

 

Az MKP platform elnöke ugyanakkor kitért arra is, hogy mint általában, a két kisebbik platform, a Most-Híd és az Összefogás most is szerette volna az MKP-ra hárítani a felelősséget.

 

„Sajnálom, hogy nem született megegyezés“

 

– mondta.

 

Az MKP a konzervatív jelölteknek tartja fenn a listás helyeit, akik közül az első helyen Gyimesi György megszerzése szerepel.

 

Berényi: Jól néznek ki a tárgyalások Gyimesivel

 

„Gyimesi György hajlandó feljönni a választási listánkra. A kérdés csak az, hogy hányadik helyen és milyen feltételekkel“ – magyarázta a tárgyalások aktuális állapotát Berényi.

 

Az MKP politikusa viszont nem érti, hogy a Most-Híd miért ellenzi Gyimesi érkezését, hiszen nélküle nincs meg a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalék.

 

„Mert nem az a kérdés hogy mennyit hoz, hanem hogy az OĽaNO listáján mennyit visz“

 

– magyarázta.

 

„Én nagyon szeretném, ha a Most-Híd jobb belátásra térne.”

 

A műsorban kitért Bugár Béla kártékony tevékenységére is, aki folyamatosan az MKP ellen hecceli a hidasokat.

 

„Mintha a Most-Híd platform társelnöke lenne, pedig jobb lenne, ha ránk hagyná az egészet“

 

– üzent Berényi Bugárnak.

 

„Ha nem verte volna szét 2009-ben a pártot, nem kellene ma oldani a problémát”

 

– fogalmazott

 

Nincs más esély, mint Gyimesi

 

Berényi a műsorban hosszan ecsetelte Gyimesi György eredményeit. Szerinte ő az egyetlen, aki eredményt tud felmutatni. Pédaként a Csemadok-törvényt (melynem előkészítésében az MKP is részt vett), illetve a táblatörvény módosítását említette.

 

Ez utóbbi immár lehetővé teszi a magyar nyelvű útjelzőtáblák kihelyezését mindenütt, ahol a magyar lakosság aránya eléri a 15 százalékot. Hogy ez még sok helyütt nem került kihelyezésre, az a hiányzó rendelet miatt volt. Ez viszont már elkészült, úgyhogy immár a megyék és önkormányzatok térfelén pattog a labda.

 

Az MKP platform elnöke szólt választási programjuk fő fejezeteiről is. Szerinte az elmúlt időszakban megváltoztak az emberek prioritásai. Nagyszombat és Nyitra megyében, de Besztercebányában is főleg a hiányzó infrastruktúra kérdése foglalkoztatja az embereket, továbbá, hogy a rimaszombati kórház fejlesztése kikerült az Újjáépítési Alapból, Kelet-Szlovákiában pedig magas a munkanélküliség.

 

A nemzetiségi témák mellett ezért az ún. kenyér témák is visszaköszönnek majd a várhatóan májusban bemutatásra kerülő választási programban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.