Nyitókép: Szövetség Nőtagozata Fb-oldala

 

A Szövetség Nőtagozata elítéli és méltatlannak tartja, hogy az ország vezetése magára hagyja az önkormányzatokat a bajban. 

 

Májusban az állam által a településekre részarányosan visszajuttatott adó csak az egynegyedét tette ki annak, ami általában jár. Júniusban pedig csak a felét. Sok esetben ez az összeg nem elegendő a község működéséhez szükséges rezsiköltségek kifizetésére sem.

 

A legújabb információk szerint már nincs pénz a kormány által beígért rezsiköltség-kompenzációra sem.

 

Veronika Remišová volt régiófejlesztési miniszter áprilisban még azzal kecsegtette a településeket, hogy az oda bejelentkezett ukrán menekültek után fejkvótaszerű támogatásban részesülnek. Azóta ebben az ügyben sem történt semmilyen előrelépés, az illetékes hivatalban pedig semmilyen információval nem rendelkeznek erről az ott dolgozók.

 

Az önkormányzatok a teljes összeomlás szélén állnak, különösen a kis települések. Az elmúlt 17 évben ilyen kétségbeejtő állapotok még nem uralkodtak. Ha ez a tendencia nem változik, és továbbra sem jut pénz a rezsiköltségre és a fizetésekre, a polgármesterek arra kényszerülnek, hogy bezárják az ajtót.

 

Női polgármesterek jellemzően a kis településeken vannak, amelyeket a leginkább sújt ez az áldatlan állapot.

 

A Szövetség Nőtagozata követeli a jelenlegi szakértői kormánytól, hogy azonnal indítsa el az ígért támogatások kifizetését az önkormányzatokhoz, mert enélkül veszélybe kerül a szeptember 30-ai választások megvalósulása, ugyanis addigra az ország 500 lakos alatti több száz településén leállhat a működés, áll a Körképnek küldött nyilatkozatban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!